Home > 04.02.2020

04.02.2020

04.02.2020

Abacus Operare: Actualizare D394 - 2020. Preventiv, cel putin pentru declaratia pentru ianuarie ar fi bine sa nu o lasati pentru ultima zi, astfel incat sa avem timp sa remediem eventuale probleme.20.01.2020

Abacus Administrare: pagina in care se administreaza detaliile partenerilor a fost actualizata cu atributul "persoana afiliata". Aceasta informatie va fi foarte importanta incepand cu anul 2020 pentru generarea corecta a D394. Va rog sa cititi atent in prevederile legale ce inseamna o "persoana afiliata" si sa completati corect aceasta informati pe pozitiile din nomenclator unde este necesar. Ca un scurt rezumat, fara a avea pretentia ca aceasta explicatie se poate substitui textului din Codul Fiscal, o "persoana afiliata" este o persoana fizica sau juridica care detine mai mult de 25% dintr-o alta firma sau care are controlul altei firme.20.12.2019

Abacus Operare:

Functia de actualizare a datelor firmelor prin intermediul site-ului mfinante.ro a fost readusa la viata.

Dupa cum stiti, Ministerul de Finante a blocat de ceva timp citirea automata de informatii publice cu privire la starea firmelor, obligand doar la utilizare manuala prin intermediul validarii CAPTCHA.

Totusi, o validare CAPTCHA este valabila timp de o ora (cazul serverului mfinante.ro) pentru sesiunea web. Prin urmare, daca aveti nevoie de exemplu de validarea firmelor in momentul cand calculati D394, aceasta validare odata facuta, va va permite sa incarcati din nou paginile cu starea firmelor din declaratie si sa pastrati acest martor in sistem.

Modul de lucru in acest moment se bazeaza pe faptul ca in functie de necesitatea operarii codului CAPTCHA, Abacus va deschide automat o pagina Internet Explorer cu datele de verificare pe mfinante.ro pentru un CUI. Dumneavoastra nu trebuie decat sa operati in browser codul CAPTCHA, sa validati si apoi sa lasati pagina deschisa in spatele aplicatiei Abacus. In niciun caz, NU INCHIDETI ACEASTA PAGINA, Abacus se va folosi de sesiunea web deschisa si validata pentru interogari ulterioare, daca termenul de o ora a trecut si aveti nevoie de o validare de CUI, atunci veti mai valida codul CAPTCHA o data si tot asa.

Inca o data: NU inchideti ulterior pagina web in care ati validat codul CAPTCHA deoarece aceaasta va fi martorul de care aveti nevoie timp de o ora pentru a pastra valabilitatea si pentru alte cautari.

Sistemul Abacus are disponibile inca 2 variante automate de update a datelor firmelor de pe web, insa e de preferat sa folositi prima optiune: website-ul mfinante.ro!

Vom urmari in continuare si vom incerca sa optimizam aceasta functie, orice observatii si sugestii care ar putea sa ne ajute sa facem functionarea si mai buna vor fi binevenite!15.12.2019

Abacus Operare

O scurta aducere aminte pentru administratorii Abacus si nu numai: Alt+F12, Jurnal operare Abacus - este o functie care memoreaza toti operatorii care intra si (uneori nu) ies din sistem. Asa cum se stie, orice sistem care gestioneaza baze de date ar trebui sa fie parasit cu Logout, sistemul de operare nu trebuie inchis cu sesiuni Abacus deschise. Din unele cauze, uneori acest lucru nu este posibil, mai ales daca sistemul de operare se blocheaza si functioneaza ciudat, dar acest lucru este o exceptie. Sistemul Abacus nu trebuie inchis cu ajutorul Task Manager si nici fortat cu Shut Down.

Prin urmare, pentru a atrage atentia si a se evita acest gen de erori (care in conditii extreme ar putea sa provoace anumite disfunctionalitati), incepand cu aceasta versiune, sistemul va incarca in ecranul principal lista ultimelor 5 iesiri fortate pentru ultimele 5 zile calendaristice.

Totodata, in cazul in care veti avea nevoie sa cautati un document in sistem pentru care stiti doar numarul sau o parte din numar, butonul "Situatie rapida a firmei" din ecranul principal a fost actualizat cu acest gen de functie, pe care o puteti gasi ca tab separat cu numele "Cautare".

Functia de cautare documente dupa numar are nevoie de cel putin un caracter pentru care puteti sa specificati tipul de filtrare potrivit.29.11.2019

Abacus Operare

1. Fisa furnizor a fost actualizata cu posibilitatea de a deschide pentru vizualizare facturile inregistrate in Abacus;

2. Balantele de stocuri din inchiderile contabile lunare au posibilitatea de filtrare loturi dupa nume furnizor. Aici trebuie sa se inteleaga urmatorul lucru: un lot intrat prin achizitie va avea sigur atasat ID-ul de furnizor. In schimb, daca se vor face miscari intre gestiuni, din cauza descarcarii FIFO legatura cu ID-ul original de lot se va pierde si din aceasta cauza, loturile care nu vor avea ID vor fi completate automat de sistem cu ID-ul ultimei aprovizionari, cea mai apropiata ca data!08.09.2019

A fost adaugata posibilitatea de limitare a drepturilor de a schimba pretul de vanzare in cadrul procesului de facturare.

Limitarea drepturilor de a schimba pretul predefinit in oferta se poate activa astfel: Abacus Administrare, Administrare grupuri de operatori -> veti bifa "grupa nu are drepturi de operare pentru preturi in factura de vanzare (este obligatoriu in acest caz ca oferta sa fie completata)" pentru grupa de operatori unde doriti sa limitati acest acces. Vor fi afectati toti operatorii alocati acestei grupe.

In Abacus Operare, acesti operatori nu vor putea sa opereze pretul de vanzare chiar daca acesta nu a fost operat in oferta. Prin urmare trebuie sa aveti grija ca oferta sa fie completa in orice moment. Singura data cand acesti operatori pot sa schimbe pretul de vanzare este pentru retururi (cantitate<0). O avertizare pentru acesti operatori este sa nu incerce sa opereze intai cantitate <0 pentru a modifica preturi deoarece nu vor putea sa mai opereze cantitatea cu plus. Daca au operat din greseala asa, vor trebui sa inchida fereastra de adaugare de linii pe factura si sa reintre pentru a mai selecta inca o data produsul.

Grupele de operatori care nu au setate aceasta restrictie, vor putea sa opereze in continuare in acelasi mod ca si pana acum.

Este recomandat sa existe si grupa de operatori fara restrictii de modificare a pretului mai ales daca ne gandim ca pot sa aexiste si tipuri de vanzari la care e nevoie de libertate totala in operare (de ex.: cum ar fi vanzarea unui mijloc fix).01.09.2019

Abacus Operare: Facturare: a fost reintrodus butonul "Modifica" (este activa si functia "dreapta click" pe linia de factura).

Pe coloana "Discount" se poate opera orice valoare cuprinsa intre [0,100).

Pe capul de tabel de la aceasta coloana se poate face dreapta click cu mouseul si sa setati o singura valoare de discount pentru toata factura.

Totodata, a fost activata blocarea functie de salvare pentru cazul in care din cauza operarilor manuale a sumelor, totalurile fara TVA pe linie difera mai mult de 0,5 pe total factura, de calculul firesc: cantitate*pret=total fara TVA.08.04.2019

A fost introdus un nou criteriu cu care se poate seta o grupa de operatori in Administrare: "grupa nu vede preturi de aprovizionare".

Acest lucru permite administrarea unor grupe de operatori specializate de ex. in vanzari, care sa nu primeasca informatia cu privire la pretul de aprovizionare cu care se vinde un produs. Totusi, sunt locuri unde acest lucru este verificat in continuare in cazul in care sistemul este stata sa nu vanda sub ultimul pret de aprovizionare.

Fireste ca aceste grupe de operatori vor trebui sa fie limitate in meniu astfel incat sa nu poata sa acceseze partea de achizitii sau de stocuri unde nu este nicio limitare pentru cei care au acces.01.04.2019

Pentru firmele in care lucrati cu gestiune (nu la pret amanunt, nu costodie, doar gestiuni en gros proprii!), aveti mai mult de o locatie si aveti nevoie de un instrument de control al aprovizionarilor, a fost adaugata o noua functie: Management comenzi avize intre locatii!

Acesta va permite sa faceti comenzi de aprovizionare care sa se transmita altei locatii (de ex. daca faceti aprovizionarile intr-o locatie si apoi le distribuiti in tara sa daca un client face comanda pentru produse intr-o locatie si o parte din produse sunt in stoc in alte locatii etc.).

Pentru a putea fi folosita, functia trebuie sa fie activata din Administrare/Grupe Operatori, doar pentru acele grupe de operatori care ar trebui sa aiba acces la acest sistem.

Documentatia poate fi accesata pe website fie sub contul dumneavoastra de client, fie direct din linkul: http://wingsconsulting.ro/abacusnews/AbacusOperareManagementAvizeLocatii.pdf04.02.2019

Abacus Operare:

- Butonul "Rapoarte complexe" din fereastra de filtrare facturi de vanzare a mai adaugat o functie suplimentara: "3 - Raport de vanzari complex, organizat pe luni"

Acesta filtreaza vanzarile pentru orice perioada si pentru fiecare produs se completeaza un cap de tabel complex, dinamic in functie de locatiile si gestiunile folosite, cu informatii centralizate si foarte utile cum ar fi stocul, totalul vanzarilor pe luni (1-12 luni in urma fata de intervalul calculat), ultimul furnizor, ultimul pret de vanzare, ultimul pret de achizitie.

- Raportul pentru listare facturi implicit (si nu raport personalizat) din sistem va afisa incepnd cu aceasta versiune 3 conturi de banca, in ordinea pe care o setati atunci cand emiteti factura.12.11.2018

Abacus Operare: Functia "Situatie rapida a firmei" din ecranul principal este dezvoltata special pentru managerii companiilor. In cadrul acestei functii a fost adaugat un nou tab: "Raport Vanzari & financiar", care va permite situatii rapide de vanzari, incasari si plati pentru diverse perioade de timp. Tot de aici a fost adaugata o functie care va genera rapid un fisier detaliat cu vanzari, gata pregatit pentru a fi prelucrat rapid cu functiile Pivot din Microsoft Excel.29.10.2018

Atentie!

In situatia in care firma in care lucrati s-a dezvoltat in ultima perioada si aveti nevoie de o dezvoltare a sistemului software si in alte directii corespunzatoare unor departamente noi sau unor cerinte noi sau integrarea proiectului Abacus si cu alte platforme software (sau orice alta cerinta care ar putea sa aiba legatura cu sistemul software pe care trebuie sa il folositi la serviciu), NU EZITATI sa ne cereti mai intai noua o expertiza pentru acest lucru! Avem o experienta si competente suficent de bune pentru ca sa va ajutam incepand cu analiza si proiectul pe care trebuie sa il aveti la baza si pana la realizarea software de noi module atat desktop cat si web! Nu exista niciun software "de gata" pe care sa il puteti cumpara si instala pe calculatoare firmei si care sa inceapa sa lucreze din prima, decat pentru nevoie simple cum ar fi de exemplu gestionarea emailurilor. Majoritatea sistemelor software care fac treburi mai complicate au nevoie de implementare si de cele mai multe ori si de programare software, de intretinere si service rapid atunci cand se intampla lucruri neprevazute! Nu riscati!Abacus Operare: Managementul stocului critic pe produse - se poate accesa oricand si de oriunde, dupa ce v-ati autentificat, cu ajutorul combinatiei de taste Alt+F11.

Ideile principale pe care se bazeaza aceasta functie sunt:

- se pot selecta numai anumite produse considerate strategice pentru care se va opera un stoc critic la nivel de firma (stocul acelui produs este suma stocului produsului in toate gestiunile);

- se pot opera stocuri critice pe gestiuni, fara a se face vreo conexiune intre stocul critic pe firma si stocurile critice pe gestiuni. Se pot gestiona astfel situatii in care se vrea urmarirea unor stocuri pe gestiuni de custodie sau alte situatii care ar putea sa necesite acest lucru.

Operarea este simpla: sunt doua tabele in ecran; in tabelul de sus se opereaza stocul produsului pe firma iar in tabelul al doilea se poate opera stocul produsului pe gestiuni.

Obtinerea raportului cu stocuri critice se face cu ajutorul butonului "Raport produse cu stoc critic setat" situat in partea dreapta-jos in ecranul de lucru.14.10.2018

Abacus Operare: dupa filtrarea tranzactiilor de livrare si achizitii aveti posibilitatea sa verificati datele firmelor din Romania direct pe site-ul ANAF.

Acest lucru se intampla pana acum numai in cazul D394 actualizat si numai in cazul in care ati fi acceptat ideea de a pierde mai mult timp la incarcarea declaratiei!

Modul de lucru:

1. Se stabilesc criteriile de selectie in cazul tranzactiilor de livrare/achizitii (aici este recomandat sa nu faceti selectii in care sa intre multe firme pentru a evita blocarile);

2. In stanga tabelului apare o functie sub forma unui buton inscriptionat "ANAF" pe care il puteti activa cu mouseul;

3. Din lista de facturi filtrate, sunt verificate numai firmele din Romania si la final se va afisa un tabel similar cu cel din D394 actual, in care veti putea sa faceti direct modificarile conform cu datele ANAF.

Foarte important: datele ANAF se vor salva in baza dumneavoastra de date, inclusiv un martor HTML al informatiilor de pe site. Citirea datelor de pe site-ul ANAF se face cu ajutorul Internet Explorer de pe computerul dumneavoastra, in modul invizibil pentru operator. Din acest motiv, incarcarea fiecarei pagini poate sa dureze incepand cu 3-4 secunde si pana la cel mult 10-14 secunde.

Selectand multe firme o data, veti bloca practic computerul pentru mai multe minute. Din acest motiv este indicat ca numarul de firme selectate sa nu fie unul prea mare, fara a exista o limitare din partea Abacus pentru acest lucru!

In cazul in care Internet Explorer nu va citi informatiile de pe serverul ANAF, acest lucru va fi din cauze externe ale Abacus! Totusi, puteti sa rulati procedura de oricate ori si mai mult ca sigur ca pana la urma vor putea fi citite informatiile pentru toate firmele...09.10.2018

Abacus Operare:

Instrumente noi de lucru in D394!

a. Sau introdus comentarii la fiecare capitol/subcapitol din declaratie in sectiunile C-G cu privire la felul cum au fost facute selectiile de documente.

b. Totodata, in sectiunea"Tranzactii", sub-sectiunile "Livrari" si "Achizitii", au mai fost adaugate cate un filtru suplimentar nou pentru documentele care nu au fost selectate in nicio sectiune din declaratie!20.08.2018

Abacus Operare: Mijloace fixe - se pot seta luni de conservare pentru un mijloc fix.02.08.2018

Abacus Operare: Operatorul trebuie sa fie scris exact asa cum a fost definit in Administrare, cu litere mari si mici, daca este cazul.02.07.2018

Abacus Operare:

1. Operare tranzactii/Iesiri/Facturi de vanzare, avize de iesire. Filtrati facturile emise intr-o perioada dupa un criteriu. Apoi, folositi drepata click pem butonul "Vezi" pentru listare la imprimanta a facturilor din lista. In cazul in care acestea au si avize, puteti sa optati si pentru listarea avizelor, cu optiunea suplimentara cu pret/fara pret!

2. Contabilitate/Operare tranzactii/Balante, inchideri, raportari contabile. Selectati luna, apoi validati. Pagina 1, balanta de stocuri, butonul "Liste de verificare stoc". Pentru urmatoarele pagini a fost introdusa detalierea descarcarii de gestiune: "IES Vanzare-Aviz","IES Bon consum", "IES Consum productie", "IES Iesiri transfer". Aceste informatii vor fi valabile insa numai pentru lunile contabile care se vor calcula de acum incolo, deoarece acestea se vor colecta numai in momentul in care se calculeaza balanta de stocuri in aceiasi pagina (butonul "Calculeaza stoc").25.05.2018

GDPR: In primul rand o clarificare: date cu caracter personal pot sa insemne: numele si prenumele, CNP, adresa, email, alte date despre o persoana fizica (opinii politice, date privind sanatatea etc.).

In Abacus va puteti afla in situatia de a prelucra date cu caracter personal doar atunci cand se emite factura fiscala pentru o persoana fizica sau cand vorbim de lista de personal a firmei, atunci cand se genereaza lunar statele de plata.

In acest caz, datele angajatilor sunt folosite pentru generarea declaratiilor legale.

Intrucat Abacus poate sa genereze un numar mare de rapoarte, va sfatuim sa gestionati cu grija drepturile de acces ca prim pas in evitarea ca rapoarte exportate ce contin date cu caracter personal sa nu fie furate sau folosite in alte scopuri decat cele cu justificare legala.

Mai puteti sa folositi date cu caracter personal atunci cand gestionati baza de date a persoanelor de contact din cadrul firmelor cu care colaborati. In acest caz este de presupus ca este cazul unei actiuni de relatie comerciala si ca datele vor fi folosite in dublu sens, deci nu ar trebui sa fie nicio problema.

Dupa parerea noastra, principala grija a firmelor ar trebui sa fie pentru securitatea datelor din sistem informatic: cine are acces, ce face cu datele cand ajunge la ele!

Totodata, atragem atentia ca datele cu caracter personal pot sa se afle la un moment dat si pe suport fizic (listat pe hartie de ex.) si va trebui sa gestionati si aceste cazuri astfel incat datele sa nu ajunga in niciun caz in posesia persoanelor neautorizate (inclusiv daca aruncat de ex. un stat de plata nedistrus la cosul de gunoi).Wings Consulting SRL, in calitate de furnizori de servicii IT ne asiguram clientii ca din punctul nostru de vedere sunt protejati prin clauza de confidentialitate pe care o avem in contract!

Clauza de confidentialitate functioneaza in dublu sens si se extinde si dupa eventuala terminare a perioadei de derulare a contractului!

Aceasta clauza este mult mai complexa si ii asigura pe clientii nostri in legatura cu confidentialitatea pentru TOATE datele operate in bazele da date folosite de sistemul Abacus si pentru care firma noastra nu face altceva decat sa puna la dispozitie functii si rapoarte de analiza oricat de complexa, totul in interiorul sistemului Abacus, protejat prin drepturi de acces in functie de nivelul pe care dumneavoastra, in calitate de client il acordati operatorilor.In contextul actual, va sugeram cateva posibile protectii, aplicabile atunci cand emiteti o factura fiscala, unde in partea de subsol a facturii apar date care ar putea sa fie considerate date cu caracter personal:

- incepand cu versiunea din aceasta zi, in Abacus Operare puteti sa setati din factura sa nu se mai completeze datele din cartusul pentru delegat, date care nu mai sunt considerate ca fiind obligatorii (optiunea "Nu completa pe factura" de la "Date privind expeditia");

- daca nu optati pentru nasura anterioara, puteti sa inlocuiti CNP-ul operatorilor Abacus cu semnul "-" (Abacus Administrare, functia Drepturi operatori);15.05.2018

Abacus Operare: In cazul in care aveti Microsoft Outlook instalat pe statia de lucru, veti putea sa trimiteti factura in format PDF direct la oricate adrese de email doriti. Pentru aceasta, veti opera adresele de email separate de cate un semn ; (punct si virgula). Sistemul va elimina insa automat din lista acele adrese de email care nu se pot valida ca fiind adrese de email posibile sau va elimina spatiile goale! Nu scrieti deci decat adresa de email (ex. office@wingsconsulting.ro) nu si alte texte (ex. Wings Office <office@wingsconsulting.ro>)!

Totodata, incepand cu acest moment se vor salva ca istoric si listarile de factura din Abacus Operare.

Astfel, la urmatoarea factura pe care o faceti unui client, veti putea sa cautati in istoric cum ati listat facturile anterior, veti putea sa folositi textele anterioare pentru ca sa trimiteti mai usor emailul.

Adresele de email pot fi memorate pentru un client dupa cum urmeaza:

- adresa principala a firmei, in campul special destinat adresei de email din ecranul cu datele firmei (Abacus Administrare);

- pentru fiecare firma puteti sa adaugati persoane de contact, pentru fiecare persoana de contact puteti sa adaugati o adresa de email (Alt+F10, se filtreaza firma si in partea dreapta aveti un buton "Persoane de contact").

Totodata, in cazul in care doriti sa trimiteti factura direct prin email, aveti posibilitatea sa optati intre a trimite direct, fara alte mesaje sau a vedea emailul inainte si de a se trimite cu Send.

Avantajul ar fi ca puteti sa controlati mesajul si sa-i mai adaugati eventuale informatii, puteti sa mai atasati si alte fisiere etc.

Oricum, in cazul in care factura are si aviz sau certificat de garantie, atunci aceste documente se vor atasa automat emailului!12.04.2018

Abacus Operare: Legat de modificarea anterioara, comenzile client pot fi gestionate acum si prin intermediul transferurilor de marfa catre gestiunile de custodie setate pentru un client. Astfel, orice transfer catre o astfel de gestiune va fi considerata livrare sub comanda si va putea sa inchida o comanda in mod automat in acelasi mod in care o face si o factura normala!10.04.2018

Abacus Operare: Comercial/Operare tranzactii/Iesiri/Comenzi

Pentru cei care folosesc functia aceasta destinata strangerii de comenzi de la clienti, a fost adaugata o pagina pentru jurnalizare.

Aceasta pagina suporta functii de timer pentru refresh automat a datelor astfel incat un dispecer sa primeasca informatiile din teritoriu in timp real!29.03.2018

Abacus Operare: Alt+F4 - o functie noua care va poate verifica automat folderul cu arhive 7z ale backupurilor bazei de date. Functia se adreseaza clientilor care isi gestioneaza baza de date Abacus pe servere proprii de tip Windows si care si-au setat servicii de backup automat.23.03.2018

Va rugam sa accesati noul website www.wingsconsulting.ro!

Pe baza codului de client (cel aflat in contractul pentru Abacus), veti putea sa va conectati pe site si sa aveti acces la descarcari, documentatii si sa aveti mai departe posibilitatea de conectare cu user+parola pentru firmele definite in Abacus!

Pentru inceput, aici veti gasi doua rapoarte:

- raport stoc curent pentru orice locatie, gestiune si produs selectat;

- raport de sold pentru orice client/furnizor.

Va rugam sa ne comunicati prin email la adresa office@wingsconsulting.ro nevoile dumneavoastra pentru sectiunea Abacus web, functii pe care sa le puteti accesa oriunde veti gasi un calculator cu internet!18.02.2017

Abacus Operare

Generarea notelor contabile: prima data notele se genereaza ca si pana acum. Daca detectati o eroare, deschideti luna, o corectati, apoi, la generarea notelor contabileaveti posibilitatea sa selectati numai acel tip de tranzactii care a fost afectat si in acest fel sa economisiti timp.

Evident, daca nu alegeti bine tipul de tranzactii, atunci puteti sa introduceti erori si notele contabile sa nu mai corespunda rapoartelor generate pe baza de tranzactii primare!12.02.2018

Abacus Operare

Actualizare formule de calcul ale notelor contabile de la salarii.

Este actualizat automat planul de conturi cu conturile: 4315-Contributia de asigurari sociale, 4316-Contributia de asigurari sociale de sanatate, 436-Contributia asiguratorie pentru munca si 646-Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca.01.02.2018

Abacus Operare

Alt+5 sau din meniul principal Comercial/Rapoarte/Stocuri/Stoc produse cantitativ-comparativ pe gestiuni

Daca aveti produsele distribuite pe mai multe gestiuni, atunci puteti sa controlati stocul pe fiecare produs in parte prin comparatie pe una, mai multe su toate gestiunile!02.01.2018

La multi ani!

Pentru inceput sa nu uitati:

- sa deschideti prima luna din 2018;

- sa definiti plajele de numere fiscale! Pentru utilizatorii mai noi, acestea se fac din administrare->"Administrare numere de documente pe operatori". Va sfatuiesc sa faceti o estimare a numerelor pe care sa le definiti pentru 2018 pornind de la cat ati folosit in 2017. Daca ati folosit doar la nivel de cateva luni, atunci veti afla numarul de facturi mediu folosit intr-o luna, veti inmulti apoi acest numar cu 12 si veti avea un numar de facturi pe un an. Acest numar il puteti corecta in plus sau in minus in functie de tendinta (daca mizati pe contracte noi in 2018, veti corecta acest numar cu sa zicem 1.1 sau 1.2, daca din contra stiti ca in 2018 porniti cu cateva contracte mai putine, puteti sa lasati numarul neschimbat sau sa il micsorati cu 0.9).18.12.2017

Versiunea Abacus la acest moment este pregatita pentru ce va urma in 2018!

In cazul aplicarii split TVA si nu numai, aveti posibilitatea sa definiti conturile de split TVA in Administrare, astfel incat acestea sa fie tiparite si pe factura.

Tot pentru split TVA avem si un "Raport pe conturi" care va putea fi rulat direct din fereastra financiar in Abacus Operare (un buton situat in partea dreapta-sus).

Abacus Salary este de asemenea actualizat si va seta automat luna ianuarie 2018, atunci cand o veti deschide, in concordanta cu noile modificari legislative.08.11.2017

Abacus Operare:Incepand cu aceasta versiune aveti posibilitatea sa modificati locatiile si gestiunile pentru facturile, atat de achizitie cat si de livrare, indiferent daca perioada este sau nu inchisa, fara a fi nevoie sa deschideti in modul obisnuit documentele. Tot ce trebuie sa faceti este sa filtrati documentul respectiv, sa va pozitionati pe el si sa tastati Ctrl+F10. In cazul in care Abacus gaseste alte variante de locatie+gestiune disponibile pentru inregistrarea serviciilor, veti avea posibilitatea sa selectati una dintre ele si sa salvati.

Totodata, a fost introduse si o functie pentru modificarea gestiunii unei linii de factura emisa, in cazul in care aceasta reprezinta un serviciu (negestionabil). Aceasta functie se gaseste in ecranul pentru modificare linie de vanzare.02.11.2017

Abacus Operare: in cazul facturilor emise din Abacus se poate opta pentru inlocuirea defalcarii produselor si serviciilor vandute cu o singura linie pentru care se va edita o explicatie distincta.

Veti putea sa optati pentru aceasta forma a facturii listate doar pentru facturile A4 implicite si veti opera textul in momentul in care veti alege optiunile de listare ale facturii.

Important: o factura la care ati editat un text pentru ca sa inlocuiasca detaliile facturii originale, NU mai poate fi schimbata! Deci, atentie mare daca alegeti sa completati acest camp nou, pentru ca NU se va mai putea sterge si factura respectiva va fi listata apoi numai in acest regim!!!27.10.2017

Pentru firmele unde se tranzactioneaza stocuri cu 3 zecimale a aparut necesitatea evidentei de stocuri cu 3 zecimale. Din acest considerent, am creat in Abacus posibilitatea de a seta acest lucru in Administrare Abacus / Administrare nomenclatoare / Setari implicite unde veti bifa optiunea "stocul se tine cu 3 zecimale (setare unica!)".

Va trebui sa discerneti foarte clar daca aveti sau nu nevoie de balante de stocuri cu 3 zecimale, deoarece aceasta optiune functioneaza intr-un singur sens si implica si modificarea tabelelor din baza de date, unde se seteaza 3 zecimale. Invers nu se poate trece deoarece se considera ca trecerea de la 3 zecimale la 2 zecimale ar insemna posibila pierdere de date!

Apoi, pentru reglarea stocurilor si in contabilitate, va trebui ca la prima luna inchisa sa reglati cantitativ stocurile folosind optiunile de plus inventar / minus inventar, luand ca martor stocul cantitativ pe care il obtineti la "Calcul de stocuri de produse CANTITATIV".06.10.2017

Abacus Operare: posibilitatea evidentei vanzarilor cu casa de marcat pe agenti, precum si raportari specifice ale vanzarilor cu casa de marcat pe perioade si pe agenti. Toate optiunile vor fi disponibile in ecranele de lucru cu casa de marcat.05.10.2017

Abacus Operare: in cazul facturilor de achizitie de la furnizori care au fost trecuti in insolventa sau carora li s-a retras codul de TVA, veti putea sa operati acest lucru direct pe factura. Aceste facturi vor fi inregistrate la lit.D in D394 si in rd.6 in D300.

Abacus Administrare: in cazul operatorilor definiti in sistem va trebui sa se opereze si contul de email.25.09.2017

Incepand cu aceste versiuni Abacus, veti putea sa gestionati 2 conturi de Split TVA. Acestea se opereaza in Administrare si in facturare se pot schimba intre ele prin combinatia de taste Alt+2.14.09.2017

Abacus Operare - Lansarile in productie care au fost pornite pentru o cantitate lansata gresita, pot sa fie corectate acum cu ajutorul unei functii "Modificare cantitate lansata" care apare sub forma unui buton in ecranul cu lansarea. Folosirea este simpla si intuitiva: cantitatea lansata se modifica si se valideaza modificarea.06.09.2017

Abacus Administrare / Administrare nomenclatoare / Date firme deschise in sistem

- se permite adaugarea unui text personalizat care sa fie tiparit sub logoul firmei pe facturile implicite Abacus;

- s-au adaugat campurile pentru specificarea datelor contului split TVA. Nu adaugati aceste informatii decat daca incepeti efectiv sa aplicati acest sistem si nu mai devreme de 1 octombrie 2017!01.09.2017

Abacus Operare/Financiar-operare tranzactii -> Incasari si plati diverse: se pot gestiona prin operare notele contabile afisate conform istoricului de tranzactii. Aveti la dispozitie doua butoane: (-) Ascunde si (+) Recupereaza.

Daca nu mai doriti ca o nota contabila de tip istoric sa mai fie afisata, acum puteti sa o ascundeti dupa ce o selectati, folosind butonul (-) Ascunde.

Daca ati ascuns din greseala o nota contabila, atunci o puteti recupera oricand cu ajutorul butonului (-) Recupereaza.21.06.2017

Casa de marcat poate sa faca acum incasare mixta: numerar+card.12.06.2017

Administrare/Setari implicite - veti putea sa optati pentru fontul Arial in sistem. Daca veti selecta aceasta optiune la ultima setare a unei firme, atunci, pentru aceasta firma sistemul Abacus va afisa automat acest font in modulele administrare si operare.18.04.2017

Abacus Operare - Productie

A fost adaugat un nou algoritm pentru repartizare automata a cheltuielilor indirecte si a regiei in costul produselor finite. Acesta poate fi setat chiar din pagina principala de selectie a rapoartelor de productie. Daca aveti rapoarte de productie care se deruleaza pe parcursul a mai mult de o luna calendaristica, atunci va fi indicat din acest moment sa folositi noua metoda de repartizare implementata!Descrierea celor doua principii de repartizare automata a cheltuielilor in costul produselor:

[1] Metoda initiala de repartizare automata a cheltuililor indirecte si a regiilor se face numai pentru comenzile inchise din luna. In cazul in care productia lansata intr-o luna se si inchide in aceiasi luna, aceasta metoda de calcul este corecta si nu trebuie schimbata. Totodata, daca nu repartizati cheltuieli indirecte si regii in costul productiei obtinute, puteti sa ignorati aceasta setare.

Daca insa aveti o singura comanda care nu se inchide in luna in care a fost lansata si doriti sa repartizati cheltuieli indirecte si regii care sa se reflecte in costul final al produsului, atunci aceasta metoda nu va este recomandata!

[2] Metoda noua de repartizare a acestor cheltuieli se face insa pentru toate comenzile neinchise din sistem dar si pentru cele care se inchid in luna selectata, astfel incat, daca o comanda se desfasoara pe mai multe luni, ea sa colecteze cheltuieli din toate lunile pe care se desfasoara si costul produsului finit sa fie mai mare!

Metoda aceasta este de recomandata daca aveti rapoarte de productie care se desfasoara pe parcursul a mai multe luni, pentru care se aduna cheltuieli indirecte si regii luna de luna, pana cand acestea se vor putea inchide!Fiecare din aceste doua metode presupune obtinerea unor costuri diferite ale produselor finite, cu exceptia cazului in care aveti luna de luna productia lansata care se si inchide (atunci rezultatul trebuie sa fie acelasi indiferent de metoda folosita)!Sunteti sfatuit(a) sa NU schimbati metoda decat o singura data si NUMAI daca sunteti sigur(a) ca ati inteles ce implica!!!11.04.2017

A fost implementat modul de lucru specific pentru firmele care au anulata inregistrarea in scopuri de TVA.

Pentru a seta aceasta stare a unei firme, veti proceda dupa cum urmeaza:

- Administrare/Setari implicite -> se seteaza perioada incepand cu care firma are anulata inregistrarea in scopuri de TVA prin bifarea acestei optiuni si stabilirea contului pentru evidenta TVA-ului de plata din facturile de vanzare;

- Verificati daca firma mai are atribut fiscal RO.

Practic, incepand cu data setata, veti obtine pentru facturile emise contarea TVA-ului colectat in contul 446__, in loc de contuul 4427.03.04.2017

A fost implementat un sistem suplimentar de evidenta in cazul trecerii unei firme din insolventa in faliment. Sistemul consta in setarea firmei ca fiind in stare de faliment incepand cu o data, urmand ca ulterior, analiticele si rapoartele pentru datorii la furnizori sa tina cont de aceasta data. Totodata, conturile analitice din planul de conturi care au setate ID-uri de firme, vor fi impartite acum clar in conturi inainte de insolventa, conturi pentru perioada insolventei si conturi pentru perioada de faliment.27.03.2017

Abacus Operare: functia Alt+F10, raport rapid privind date/contacte firme a fost actualizata cu posibilitatea listarii facturilor emise, direct din fisa clientului, precum si cu situatia gestiunilor de custodie la terti, acolo unde este cazul (gestiunile trebuie sa fie setate cu numele clientilor).23.03.2017

Sistemul POS al Abacus a fost actualizat cu formularele TaxFree, cf. OMEF 1692/2007 pentru restituire a TVA persoanelor fizice nestabilite in UE13.02.2017

D394 actualizata pentru 2017 cu cota de 19%23.01.2017

S-au adaugat conditii noi de filtrare pentru facturi si avize (sir de caractere cuprins in explicatia documentului, nume/prenume persoana fizica in cazul facturilor emise pe persoana fizica).09.01.2017

Functia care genereaza facturi storno de vanzare a fost actualizata.17.12.2016

Caz particular: livrari catre persoane fizice, pentru care folositi un singur partener definit in baza de date (ex. PERSOANA FIZICA), tranzactie pentru care fie incasati factura imediat, fie sunteti sigur ca se va incasa:

- incepand cu aceasta versiune Abacus, veti inregistra suplimentar datele specifice ale persoanei fizice, CNP sau adresa cu elementele cerute de lege pentru a se putea genera declaratia 394 corespunzatoare incepand cu 1 ianuarie 2017!

Elementele obligatorii sunt nume prenume si CNP sau adresa formata din tara, judet-pentru Romania (ambele codificate-deci trebuie selectate dintr-o lista), localitate, strada, numar, alte date.22.11.2016

In concordanta cu cerintele D394, veti putea sa operati in cazul livrarilor, codurile CAEN cf. pct. I.7. din declaratia 394. Este cazul acelor operatiuni efectuate in cazul hotelurilor, restaurantelor, florariilor etc. (lista completa o puteti gasi in Ordinul 3769/2015).

Se pot seta direct produsele/serviciile vandute ca fiind specifice unui anume cod CAEN, sau se pot seta direct in tranzactiile de vanzare, atunci cand este cazul.11.11.2016

Incepand cu aceasta versiune Abacus, veti putea sa facturati in decembrie, incepand cu ziua 22, pentru anul urmator. Astfel, incepand cu ziua de 22.12 a oricarui an, veti putea sa deschideti luna noua ianuarie iar in Operare veti putea sa selectati o data de pana in 6 ianuarie pentru facturile pe care le emiteti din decembrie.13.10.2016

Intrucat din testele pe care le-am facut pe mai multe baze de date, am constatat foarte multe inregistrari cu probleme ale firmelor, am decis sa actualizam fereastra de selectare firme cu functia care verifica informatiile pe site-ul ANAF.

Va recomadam sa faceti verificare pentru fiecare firma pe care o veti opera in tranzactiile de achizitii sau de livrari!!!

Totodata, daca firma respectiva are starea pe site-ul ANAF de DIZOLVARE, LICHIDARE sau SUSPENDARE ACTIVITATE, ar fi bine sa blocati operarea acestei firme pentru a nu introduce erori in D394!!!12.10.2016

D394 - Incepand cu aceasta versiune, veti putea sa reglati diferentele intre datele descarcate de pe site-ul ANAF si cele operate in bazele de date Abacus, direct din interfata D394.

Atunci cand sunt diferente detectate, in partea dreapta-sus a ecranului cu date firme existente in declaratie se va activa un buton. Actionand acel buton veti intra intr-o fereastra de unde puteti sa alegeti ce date sa actualizati.

Important este ca indiferent de unde veti face actualizarea datelor firmelor, din acest ecran sau direct din Administrare, dupa acesta va trebui sa reintrati in ecranul D394 si sa recalculati declaratia!11.10.2016

D394 - Se face verificarea automata a firmelor din declaratie pe site-ul ANAF. Erorile le gasiti pe pagina "Tranzactii/Centralizare firme" din declaratie. Tot aici veti gasi si martorul (o copie HTML a site-ului www.mfinante.ro).

Atentie!!! Verificarea se face pentru toate firmele din declaratie. In cazul in care se produce un blocaj in raspunsul site-ului ANAF, este posibil sa se obtina o eroare. In acest caz, va recomandam sa inchideti Abacus si apoi sa reveniti pentru o noua incercare de citire a acestor date.

Din verificarile tehnice efectuate de noi, va avertizam ca veti gasi modificari fie de atribut fiscal, fie de denumiri de firma.

Va aducem aminte si faptul ca Abacus gestioneaza modificarile de denumire de firma si de atribut fiscal in doua moduri:

1. atunci cand este vorba despre o eroare de operare, se suprascriu pur si simplu noile date;

2. atunci cand o firma devine platitoare de TVA la o anumita data sau cand o firma isi modifica numele, se va inregistra acest lucru ca istoric, astfel incat Abacus va sti sa interpreteze tranzactiile firmei pana la acea data cu vechiul nume/vechiul atribut fiscal, urmand ca ulterior sa tina cont de modificare.28.09.2016

D394 - Pentru calculul numarului de facturi in functie de cotele de TVA din factura (cazul facturilor cu mai multe cote de TVA), dupa principiul: numarare o singura data la valoarea cea mai mare. Se va activa bifand optiunea "numara facturi cota TVA val.max." aflata in dreapta-sus in pagina D394.23.08.2016

D394 - lit.C nu mai cuprinde decat facturi. Dupa actualizare ar fi bine sa recalculati declaratia.

Totodata, suntem intr-un stadiu avansat cu o functie care sa recunoasca facturile de achizitie "sparte" de operare in mai multe, dupa urmatoarele principii:

- numarul de factura este intact;

- se modifica numai finalul numarului de factura cu un sir de caractere.

Aceasta versiune va fi disponibila intr-o versiune viitoare.UPDATE: incepand cu aceasta versiune, in D394, pentru facturile de achizitii, facturile unui furnizor care au fost inregistrate sub forma numar=1234X si numar=1234Y in aceiasi zi vor fi unificate in factura 1234 si numarate o singura data in declaratie! Pentru a vedea rezultatele va trebui sa calculati din nou declaratia!13.07.2016

Modul Operare: s-a adaugat o functie personalizata in acest moment pentru clientul Leroy Merlin, pentru obtinerea de factura electronica.

Leroy Merlin foloseste sistemul EDI, pe platforma DocXchange. Acelasi sistem este folosit si de alti mari retaileri, inclusiv Carrefour (Romania Hypermarche).

Factura electronica poate fi accesata din ecranul pentru operare facturi, in momentul in care va pozitionati pe o factura a unui client care suporta sistemul de facturi electronice.

Emiterea de facturi electronice poate fi folosita gratuit de catre clientii cu abonamente mai mari de 100 EUR. Pentru ceilalti clienti, va trebui platita o suplimentare lunara a abonamentului.

Pentru activarea acestei functii, este nevoie de o parola pe care o veti primi in urma unei cereri (in cazul clientilor cu abonamente mai mari de 100 EUR) sau in urma unui act aditional prin care se va suplimenta abonamentul lunar (in cazul clientilor cu abonamente mai mici de 100 EUR).30.06.2016

Actualizare AbacusSalary

S-a adaugat posibilitatea de a se opera venituri din arenda (in "Alte venituri") si raportarea acestora in D112.

S-a actualizat Registrul de Salariati (Revisal) pentru a face raportarea compatibila cu noul soft Revisal 6.0.5 (nomenclatorare actualizate: COR, Nationalitati, Temeiuri Incetare, Temeiuri Suspendare,SIRUTA; Modificare structura fisier raportare XML)20.06.2016

Modulul Operare: versiune testata si pusa in acord cu ultimile modificari ale M.F., cu privire la D394, aplicabila din semestrul II. Va sfatuim sa testati incepand cu luna aprilie 2016, pentru a va putea organiza activitatile de operare in conformitate cu noile cerinte!03.06.2016

Modul Operare: versiunea actualizata pentru D394, versiune utilizabila incepand cu semestrul II/2016.

Intrucat gradul de complexitate este foarte ridicat, va recomand sa simulati macar o luna din primul semestru si sa raportati din timp eventualele probleme!24.05.2016

Modul Operare: actualizari privind D394, versiunea utilizabila incepand cu semestrul II/2016 dupa modificarile postate de ANAF in datele de 18.05.2016 si 19.05.2016.

In ce priveste operarea, la achizitii se va specifica daca tranzactia a fost efectuata: in Romania,in UE,in afara UE si in ce priveste continutul tranzactionat, daca acesta se refera la turism, obiecte de arta, colectie si antichitati, bunuri second-hand. In ce priveste facturile emise, daca la tipul facturii veti selecta AGENTIE DE TURISM, BUNURI SECOND-HAND, OBIECTE DE COLECTIE SI ANTICHITATI sau OPERE DE ARTA, atunci tranzactia va fi considerata de tip LS in D394.10.05.2016

Modulul Operare: A fost activata noua procedura de calcul D394, valabila incepand cu 01.07.2016 (cf. OMFP 3769/2015)!

Puteti sa o accesati deja, insa cu scopul de a o implementa pentru firma dumneavoastra, astfel incat din semestrul II sa nu aveti nicio problema cu aceasta declaratie.

Accesarea D394 cf. OMFP 3769/2015 se va face din contabilitate, din acelasi loc de unde ati calculat aceasta declaratie si pana acum, veti selecta Yes pentru aceasta versiune sau No pentru versiunea D394 cu care inca veti mai declara pana la 30.06.2015!

Puteti asadar sa folositi noua functie fara probleme pentru lunile ianuarie-iunie 2016.

Veti face verificarile dumneavoastra in legatura cu sumele calculate automat in declaratie, va veti obisnui cu informatiile care trebuie operate manual (daca este cazul), veti putea sa semnalati din timp orice problema.

Va recomand insa cu caldura doua lucruri:

1. sa cititi intai bine OMFP 3769/2015 (la aceasta data o puteti gasi la adresa https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OPANAF_3769_2015.pdf);

2. apoi sa cititi documentatia Abacus disponibila la adresa: http://www.wingsconsulting.ro/abacusnews/D394AbacusOMFP3769_2015.pdf

Dupa ce veti fi facut aceste doua lucruri, puteti sa incepeti operarea pentru testare pentru lunile ianuarie-iunie 2016!

Asteptam sugestiile dumneavoastra in legatura cu eventuale functii sau facilitati pentru operare pe care sa le mai implementam, astfel incat sa reusim sa facem impreuna o operatiune simpla si banala din aceasta declaratie care pare la prima vedere ceva foarte greu!22.04.2016

In modulul Administrare a fost adaugat un atribut nou pentru produse:termen de garantie. Pentru produsele la care aveti termen de garantie si care sunt setate in Administrare astfel, veti opera in momentul achizitiei termenul de garantie. In ecranul principal din modulul de operare, aveti butonul cu grafic desenat - "Situatie rapida a firmei". Aici a fost adaugat inca un tab: "Expirari produse". Intrucat descarcarea de gestiune este automat FIFO, nu exista un sistem care sa poata sa tina evidenta exacta pe loturi cu termenele de garantie, dar acest sistem va poate atentiona daca exista loturi aprovizionate care expida intr-o anumita perioada. Pe baza acestui raport, veti putea sa verificati daca mai aveti vreun produs din lotul care expira...04.04.2016

Atentionare!

Pentru cei care au facut inchideri contabile generand note, in perioada 31.03.2016-04.04.2016, se recomanda sa se mai genereze o data notele contabile cu aceasta versiune Abacus.

Au fost detectate probleme in cazul notelor contabile aferente facturilor de achizitii cu nedeductibilitate totala pentru TVA! (daca ati avut asemenea inregistrari, verificati macar pentru orice eventualitate notele contabile generate si daca aveti cel mai mic dubiu, generati notele si inchiderea contabila inca o data).31.03.2016

- Modulul Operare: S-a actualizat schema de contare a facturilor de servicii cu deductibilitate partiala pentru TVA. Exemplul urmator este pentru o factura cu TVA la incasare:

Schema anterioara:

6__=401__

4428=401__ cu X

6__=4428 cu X/2 pentru 50% deductibilitate.

Schema actuala:

6__=401__

4428=401__ cu X/2 pentru 50% deductibilitate

4426=401__ cu X/2 pentru 50% deductibilitate

6__=4426 cu X/2 pentru 50% deductibilitate.16.03.2016

- Modulul Operare: s-a actualizat si activat modulul raportare bilant 2015. Pentru generarea automata a notelor explicative, Abacus are nevoie ca PDF Creator ver.1.7.3 (una mai veche) sa fie instalata pe statia care va face bilantul.

Daca nu aveti instalat PDF Creator ver.1.7.3 (daca aveti alta versiune va trebui sa o dezinstalati si sa o puneti pe aceasta), va trebui sa cautati pe site-ul producatorului in istoricul de versiuni sau sa folositi linkul: http://www.wingsconsulting.ro/abacusnews/PDFCreator-1_7_3_setup.exe

- Modulul Administrare: s-a actualizat documentatia pentru initializare rapida in cazul unei firme noi pentru care doriti sa tineti evidenta.

In cazul in care ati definit plaja de numere pentru facturi/avize/chitante, veti putea sa listati documentele necompletate pentru a le completa la client, urmand sa le restaurati in software atunci cand va intoarceti in firma.

Pentru listare veti folosi calea: Administrare nomenclatoare/Alocare numere de documente pe operatori. Veti selecta tipul de document (factura, chitanta sau aviz), veti selecta plaja pentru care doriti sa listati, apoi veti apasa pe butonul cu cele 3 puncte din coltul dreapta jos al ferestrei de lucru.

Aveti posibilitatea sa bifati manual numerele de facturi ramase libere pentru listare sau puteti sa facti click cu mouse-ul pe antetul coloanei si sa scrieti direct numarul de facturi de care aveti nevoie.

Aceasta procedura simuleaza faptul ca aveti nevoie de facturier pe care sa scrieti manual factura clientului, atunci cand sunteti pe teren si nu aveti alta posibilitate sa-i tipariti software o factura.

Agentul va scrie factura de mana, urmand ca dupa intoarcerea sa in firma, cineva sa introduca datele in calculator.

In versiunile urmatoare vom face listarea si pentru 2 facturi/format A4, 2 avize/format A4.17.02.2016

- Modul Operare: s-a actualizat Declaratia 300 privind TVA.01.02.2016

- Modulul Operare: confirmarile de sold pot fi setate sa tipareasca numarul de inregistrare si data in mod automat.25.01.2016

Incepand cu aceasta versiune, puteti sa modificati cota de TVA in facturile de vanzare. Modificarea a fost necesara datorita modificarii cotei de TVA de 24%->20% si pentru cazul stornarilor de facturi emise cu cota de 24%.18.01.2016

Modificari importante in scopul implementarii OpANAF nr.3769/2015 - Declaratia 394 modificata incepand cu anul 2016. Acest act normativ se va aplica incepand cu 1 aprimie 2016, iar cei care au facut declaratii lunare pana atunci vor trebui sa le refaca si in acest format!

Acest ordin complica substantial D394, prin urmare Abacus a suferit urmatoarele modificari:

- Modul Administrare/Administrare nomenclatoare, pagina Parteneri - in cazul partenerilor externi, veti selecta si veti seta daca acestia sunt din UE sau din afara UE

- Modul Administrare/Administrare nomenclatoare, pagina Produse & servicii - veti putea sa selectati si sa setati o noua clasificare a produselor si serviciilor (grupe pentru D394: microprocesoare,tablete sau PC, console de jocuri, material lemnos, terenuri, cladiri, energie electrica, certificate verzi etc.)- Modulul Operare: cei care folosesc case de marcat, este recomandat sa le utilizeze din Abacus. In acest caz, veti opera numarul de AMEF pentru bonurile emise din Abacus cu casa de marcat fiscala.

Se recomanda totodata emiterea de facturi fiscale direct din Abacus, FOLOSIND PLAJELE DE NUMERE DEFINITE IN ADMINISTRARE!

In acest fel se vor putea declara automat ce facturi au fost anulate si din ce plaja fac parte, precum si folosirea unui numar de facturi dintr-o plaja, intr-o perioada de timp!

Totodata, in operare facturi de vanzare va trebui sa specificati daca o factura a fost emisa in sistem simplificat.

In achizitii veti specifica daca un tip document factura este de fapt: factura simplificata, bon fiscal, borderou de achizitii sau carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Atunci cand veti opera o achizitie, veti selecta dupa caz si o clasificare produselor/serviciilor tranzactionate, acest lucru fiind necesar unei intocmiri corecte pentru D394.06.01.2016

Confirmarile de solduri pot fi listate incepand cu aceasta versiune si fara defalcarea soldului pe facturi, in cazul in care doriti acest lucru. Din practica s-a constatat ca in cazul fiselor de parteneri cu tranzactii multiple, inchiderea facturilor prin plata se poate face in diverse moduri. Puteti deci sa confirmati si numai soldul, fara defalcarea lui pe facturi.30.12.2015

Sistemul Abacus este incepand cu aceasta versiune pregatit sa lucreze automat cu 2 cote de TVA ale aceluiasi produs, atunci cand au loc schimbari legislative ale cotelor de TVA.

Este suficient sa fie setat un produs cu 3 elemente:

- daca are cota veche de TVA (o bifa);

- pana la ce data este valabila vechea cota de TVA (in cazul de fata: 31.12.2015);

- care este vechea cota de TVA.

In Administrare, acolo unde gestionati denumirile de produse, veti gasi aceste 3 caracteristici noi. Tot acolo, veti gasi si un buton nou, care reprezinta o functie pentru setarea automata a nomenclatorului cu nole cote de TVA. Va puteti folosi si de grupele de produse, in cazul in care gestionati produse cu mai multe cote de TVA si acestea sunt impartite corect pe grupe de produse.

In zilele urmatoare vom reveni cu un manual in format PDF in care veti gasi exemple practice despre cum sa folositi noul sistem de gestionare a cotelor de TVA.10.11.2015

A fost adaugata o functie pentru evidenta foilor de parcurs ale automobilelor din firma. Mai multe detalii veti gasi in documentatie, la adresa http://www.wingsconsulting.ro/abacusnews/ModulFoiParcursAbacus.pdf04.11.2015

Incepand cu aceasta versiune, puteti sa definiti pana la 4 conturi bancare (pana acum erau numai 2 disponibile) pentru o firma. Aceste conturi sunt importante prin prisma faptului ca se va tipari pe factura acel cont care a fost selectat in operare. Este important sa definiti conturile bancare in ordinea importantei lor si a frecventei in utilizare pe care o vor avea!27.10.2015

A fost adaugata o functie specializata in evidenta comenzilor client pentru produse. Documentatia in care veti gasi modul de activare a acestei functii, modul de operare, rapoarte dar si multe alte indicatii utile poate fi accesata la adresa http://www.wingsconsulting.ro/abacusnews/ModulComenziClient.pdf16.09.2015

Atentie !!! Incepand cu acesta versiune, ferestrele de lucru vor fi treptat reprogramate sa se incarce maximizat (pe toata suprafata ectanului calculatorului)!08.09.2015

A fost adaugat un alias pentru firmele definite in sistem. Astfel, daca veti defini un alias, sa zicem ITPARTNER pentru n firme diferite, si veti face filtrarea firmelor scriind acest cuvant, selectia va aduce pe ecran toate firmele cu acest alias, chiar daca in numele lor nu se regaseste sirul de caractere din alias.30.07.2015

Abacus-Operare: Alt+F12 pentru verificarea jurnalului de operare in sistem. Aici puteti sa gasiti toate conectarile la sistem, cand s-a intrat, de unde s-a intrat, cand si cum s-a iesit, si ce anume s-a operat sub aceasta sesiune.

Trebuie subliniat ca numai incepand cu operarile din acest moment se va tine evidenta pe tranzactii!15.07.2015

Evidentierea datoriilor firmei constituite catre bugetul statului pe scadente.

Activare: alocarea drepturilor de utilizare pentru grupele de operatori se face astfel: Administrare Abacus/Administrare nomenclatoare/Administrare grupe de operatori -> se selecteaza grupa de operatori careia i se aloca dreptul de folosire, selectati Financiar/Financiar - raport datorii obligatii firma/angajati si bifati "acces".

Gasiti documentatia la adresa web: http://www.wingsconsulting.ro/abacusnews/ModululRaportareDatoriiObligatiiBugetAging.pdf sau puteti sa o accesati direct din ecranul de lucru.10.06.2015

Abacus Operare: se memoreaza in istoric principalele tranzactii operate. Astfel, vom avea incepand cu documentele salvate dupa aceasta actualizare, un martor al evolutiei documentelor operate. Sistemul poate controla in acest fel schimbarile de preturi de pe facturile deja emise, modificarile de chitante etc.25.05.2015

Abacus Operare:

1. Manager obiecte de inventar: pentru liniile care au cantitate>1, inainte de alocare pentru o persoana aveti acum posibilitatea de a detalia linia la nivel de cantitate=1, inainte de prima alocare. Va sfatuim sa faceti aceasta detaliere pentru ca sa nu aveti probleme de operare mai tarziu! Detalierea se opereaza tastand cu mouseul dreapta click pe linia pe care doriti sa "spargeti" o cantitate mai mare decat 1. Imediat, din linia curenta cantitatea sa va scadea cu 1 si o noua linie o sa apara in tabel.

2. Proces Verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe / de declasare a unor bunuri materiale (formularul 14-2-3/Aa A4 t2).

Pentru activarea acestui modul, va trebui mai intai sa mergeti in administrare de unde o sa acordati drepturile de operare grupelor de operatori. Operarea acestui gen de tranzactie implica in principal stabilirea la o anumita data a unor bunuri din stoc care se vor descarca obtinandu-se o cheltuiala (procedura similara cu bonurile de consum)

Totodata, fata de ce nu puteati sa obtineti pana acum, aveti posibilitatea sa si incarcati stocul cu piese si subansamble rezultate din declasarea produselor de pe stoc.

Nu exista nicio corelatie intre suma descarcata din gestiune si valoarea pieselor obtinute!

Totodata, aveti si posibilitatea gestionarii la nivelul tranzactiei a contului de venit pentru piesele obtinute!13.05.2015

Abacus Operare: Alt+F2: tasta functionala pentru operarea si evidenta stocului critic al produselor, pe gestiuni. Pentru cei care au operat stocul critic in nomenclatorul din administrare, sistemul ramane ca si pana acum, adica indiferent de locatie si de gestiune, se verifica daca stocul critic a fost atins si acesta este acelasi pentru toate gestiunile.

In noul sistem, puteti sa operati stocul critic pentru locatii si gestiuni.

Daca stocul critic general este mai mare decat zero (cel din administrare de pana acum), atunci acesta va fi luat in considerare pentru gestiunile care nu au operat stocul critic.

Daca stocul critic general este zero si stocul critic pentru o gestiune este zero, atunci acea gestiune nu va fi monitorizata pentru produsul respectiv.

Daca stocul critic general este zero si stocul critic pentru o gestiune este operat, atunci produsul respectiv va fi monitorizat numai pentru acea gestiune unde aveti operat stocul critic.

Informarile pentru stoc critic depasit apar atunci cand facturati sau cand operati bonuri de consum/transfer.

Informatiile privind stocul critic in balantele de stocuri apar in raportul cantitativ de stocuri.08.05.2015

Abacus Operare: Afisarea avertizarilor privind stocul critic (pentru produsele unde acesta a fost operat in nomenclator si are o valoare>0), in momentul operarii vanzarii cu factura si in momentul iesirilor cu bon de consum/transfer.05.05.2015

Abacus Operare:

1. Raportul de productie poate sa ataseze acum cont credit impus pentru nota contabila de inregistrare in gestiune a produsului finit.

2. Manager note contabile, pagina "generator note 3.": Optiune noua pentru consumuri/transferuri care se refera la modul de generare a notelor contabile pentru transferuri. Pana la aceasta versiune, transferurile intre gestiuni erau interpretate in felul urmator: 481=3__ pentru iesirea din gestiune si simultan 3__=481 pentru intrarea in gestiunea destinatie. Acum, daca utilizati optiunea "Face note contabile de tipul 3__=481 cu +X; 3__=481 cu -X in loc de 3__=481 si 481=3__ cu X pentru transferuri intre gestiuni" veti genera notele contabile astfel: 3__=481 in rosu pentru iesirea din gestiune si apoi simultan 3__=481 in negru pentru intrarea in noua gestiune. Avantajele sunt ca nu veti mai avea contul 481 in balanta, aceast cont avand astfel rulaj lunar zero si totodata nu veti mari rulajele conturilor din clasa 3 in mod artificial cu ocazia mutarii produselor dintr-o gestiune in alta.16.04.2015

Abacus Operare: pentru firmele pentru care ati operat tranzactii in 2014, aveti activ acum o functie pentru bilant, pe care o gasiti in contabilitate, la luna 12/2014, la sectiunea "Declaratii", unde veti gasi un buton "Bilant 2014". In ecranul principal pentru operare bilant veti gasi in partea dreapta sus un link pentru documentatia pe care ar fi cel mai bine sa o cititi inainte de a va apuca de lucru.

Acest modul "stie" sa va ajute sa faceti notele explicative, sa validati bilantul folosind programul J de la Ministerul de Finante, iar la final stie sa faca inclusiv fisierul ZIP.

Pentru a obtine insa fisierul ZIP, aveti nevoie de PDF Creator pe calculatorul pe care veti incerca sa obtineti notele explicative in format PDF.06.04.2015

Abacus Operare: Modulul financiar pentru operare rapida este dotat cu o functie care salveaza liniile operate astfel incat sa nu pierdeti liniile operate in caz de crash. Totodata, puteti sa optati pentru iesire din operare urmand ca la o noua accesare sa puteti sa continuati de unde ati ramas.01.04.2015

Abacus Operare:

1. Alt+1 - si parola de administrare, pentru deschiderea de luna noua din ecranul principal al modulului de operare.

2. Fisa de client/furnizor contine acum si informatia privind scadenta facturii.

3. Fisa produsului contine si o functie noua pentru verificare incrucisata cu balantele de stoc din contabilitate (atentie aici, este bine sa luati de bune in principal informatiile din lunile contabile inchise).

4. Alte modificari functionale semnalate de utilizatori in ultima saptamana, in functie de diverse situatii specifice in operare.26.03.2015

Abacus Operare: Parametrizare conturi venit/cheltuiala din diferente de curs valutar;

Functia verificare stoc in cazul iesirilor prin vanzare, aviz, bon de transfer/consum verifica acum disponibilul atat la data la care se inregistreaza tranzactia cat si la nivelul ultimei tranzactii "la zi".

In ambele cazuri, cantitatea operata trebuie sa nu scada niciun stoc sub zero (pana acum se verifica stocul la data iesirii din stoc si acest lucru lasa loc unor erori pe care trebuie sa le tratati cu oarecare intarziere cu ocazia inchiderilor din contabilitate).11.03.2015

Abacus Operare: Parametrizare pentru contul folosit in cazul transferurilor intre gestiuni (implicit pana acum s-a folosit contul 481, care la final de luna ar trebui sa aiba sold zero, ca rezultat al transferurilor de produse dintr-o gestiune in alta). Incepand cu aceasta versiune, veti putea sa operati dvs. contul pe care il doriti sa fie folosit automat la generarea notelor contabile aferente miscarilor intre gestiuni.

Operarea se va face direct contabilitate, in pagina pentru generare note contabile.09.02.2015

Actualizare plan de conturi cf. OMFP 1802/2014.

Abacus Operare: S-a generalizat optiunea de cheltuiala deductibila/decuctibila 50%/nedeductibila - disponibila pana acum numai in cazul achizitiilor de combustibili, pentru orice cont de cheltuiala selectat in facturile de achizitii.03.02.2015

Abacus Operare: In mijloace fixe se pot seta 2 persoane diferite pentru un mijloc fix, una in calitate de gestionar, alta in calitate de persoana care primeste in folosinta acel mijloc fix.

Tot aici, se pot seta in fiecare luna deschisa acele mijloace fixe care nu au fost folosite pentru producerea de profit si care trebuie amortizate pe un cont de cheltuiala nedeductibila. In functie de acest criteriu, veti putea sa listati si balantele de amortizari din luna.

Se mai poate seta si contul de cheltuiala al amortizarii mijlocului fix02.02.2015

Abacus Operare: Selectia de conturi in operare se poate face acum si cu o functie complexa activabila cu mouse-dreapta click.17.11.2014

Abacus Administrare: a fost activat un calculator pentru preturile din oferta, de la pret fara TVA la pret cu TVA si invers. De exemplu, majoritatea preturilor din oferta se exprima in pret fara TVA, iar dumneavoastra aveti nevoie de un anumit pret cu TVA, puteti sa scrieti pretul cu TVA, apoi faceti dreapta click pe casuta cu pretul si validati cu "Yes" intrebarea. In acest fel veti obtine pretul fara TVA pentru acel produs, la care daca adaugati eventuale taxe de timbru, literare etc. si apoi TVA, se obtine pretul inclusiv TVA cel dorit!15.11.2014

Abacus Administrare: pentru setarea pret cu 3 zecimale se activeaza oferta de produse cu 3 zecimale. Recomandam folosirea acestei setari pentru toti clientii care se bazeaza pe oferta de produse din sistem. Acest lucru ii poate ajuta sa obtina pretul cu TVA asa cun il doresc (pentru doua zecimale existand riscul obtinerii unor preturi cu TVA de genul ,99 sau ,01 in loc de ,00).04.11.2014

S-a implementat in sistemul Abacus 2014 centrul de cost care poate fi folosit pentru raportarea profitului pentru diferite noi activitati pe care o firma le poate desfasura la un moment dat, fara a mai fi nevoie sa mai creati gestiuni noi sau sa va folositi de centrii de cost existenti.

Acest criteriu functioneaza in felul urmator:

In Administrare Abacus 2014 veti merge pentru inceput in "Administrare nomenclatoare/Nomenclatoare". Aici veti accesa pagina "Agenti & Auto & Tip fact. &Centre cost".

Veti activa butonul "Opereaza" din dreptul casutei "Centre de cost" si veti accesa o fereastra unde puteti sa definiti o structura de tip arborescent.

Apoi, veti accesa "Administrare grupe de operatori" si pentru grupele de operatori pentru care doriti sa activati "Raport centre de cost" veti bifa "acces".

Activarea centrului de cost se face automat dupa ce ati definit primul centru. Ulterior veti fi supravegheat de sistemul Abacus la fiecare tranzactie care contine o cheltuiala sau un venit in legatura cu selectarea centrului de cost pentru tranzactia respectiva.

Centrul de profit se poate regasi si in raportul Profit & Loss unde este "materie prima" pentru rapoarte de profit si mai complexe.15.10.2014

Abacus Operare: Clarificari cu privire la configurarea balantelor financiar contabile pentru listare

In contabilitate, "Manager note contabile", pagina "configurare balante pentru listare", pe tabelul "Conturile sintetice" a aparut o functie pentru cautare rapida a conturilor. Se foloseste simplu, se scriu primele 3 caractere cu care incepe contul sintetic (se pot scrie si mai putine), apoi se tasteaza Enter.

Va pozitionati astfel rapid pe orice cont cautat. Daca veti gasi pe coloana "configurare ?" o bifa inseamna ca acest cont este configurabil iar balanta este deja configurata pentru listare cu toate analiticele contului sintetic.

Modificarea din data de 14.10.2014 se refera la acele conturi care au prevazute analitice cum este cazul conturilor de banca. Conturile de banca au implicit un analitic pentru banca in lei (5121), unul pentru banca in valuta (5124) unul pentru viramente (5125).

In cazul in care aveti definite analitice pentru fiecare banca si doriti ca in balanta listata sa aveti numai 5121 sau 5124 in locul listei de analitice, va trebui sa procedati in felul urmator: veti debifa "configurare ?" iar apoi veti bifa din nou aceasta optiune. In cazul in care sistemul detecteaza o structura pe conturi precum cea de la conturile de banca, veti fi intrebat: "Doriti sa comprimam toate analiticele ?"

Pentru optiunea "Yes" balanta se va configura pe analiticele de grad I. Pentru optiunea "No", balanta se va configura pe toate analiticele, adica asa cum s-a facut pana acum.

In cazul activarii functiei de configurare pentru toata balanta (butonul "+" de deasupra tabelului), configurarea balantei se va face implicit pentru toate conturile configurabile pe toate analiticele.14.10.2014

Abacus Operare: In cazul configurarii balantelor financiar contabile pentru listare, s-a procedat la adaugarea unei optiuni suplimentare aplicabila conturilor de tip banca (de ex.), pentru care se doreste sa nu se listeze toate analiticele ci numai comprimarea lor in 5121,5124 si 5125. Functia nu este aplicabila firmelor bugetare.

Abacus Salary: S-a introdus posibilitatea de incarcare fisiere(pdf,jpg,etc) in paginile "Personal" si "Contracte" din modulul de operare salarii. Astfel, pot fi incarcate contractele de munca scanate precum si alte fisiere importante pentru fiecare persoana/contract in parte si vizualizate oricand se doreste acest lucru, de pe orice statie pe care este instalata aplicatia.06.10.2014

Abacus Administrare / Administrare nomenclatoare / Alocare numere de documente pe operatori -> butonul cu cele 3 puncte aflat in dreapta jos are acum urmatoarea functionalitate: pentru o plaja alocata unui operator, face verificarea dubla a numerelor de documente si rezolva eventualele probleme de alocare eronata. Sa presupunem ca ati emis o factura si s-a intamplat ceva neprevazut in momentul salvarii astfel incat pe factura salvata numarul alocat apare, dar la urmatoarea factura operatorului i se propune tot numarul de factura pe care tocmai l-a folosit.

Abacus Operare - "Manager gestionar" - pentru gestionari s-a adaugat un modul complex avand urmatoarele functionalitati:

- Sistem de administrare propriu;

- Sistem de gestionare a stocurilor efective in paralel cu stocul rezultat din operarea documentelor primare (facturi,avize, etc.) de catre departamentele operative;

Modul de punere in functiune a acestui modul este urmatorul:

a. Setari, se introduce parola de administrare. In ecranul urmator exista doua tabele. Primul trebuie operat intai tabelul de sus astfel: se selecteaza o locatie si gestiunea pentru care se va tine evidenta de catre gestionari (dedesuptul primului tabel), apoi se apasa pe butonul "+" din dreapta primului tabel. Dupa acesta se intra pe linia adaugata si se opereaza data incepand cu care se tine evidenta.

Aferent acestei selectii, in tabelul de jos trebuie definiti operatorii care sunt de fapt gestionarii ce vor avea drepturi de operare pentru locatia definita. Pentru aceasta se selecteaza operatorul in partea dreapta jos sub tabel, iar apoi se apasa pe butonul "+".

Alte functii disponibile aici: "Genereaza" - se exporta un cap de tabel cu stocurile scriptice completate (daca nu doriti sa se vada de catre cei care efectueaza inventarul va trebui sa le stergeti), urmand ca dupa completarea inventarului faptic sa importati tabelul folosind butonul alaturat.

b. In meniul principal prezentat sub forma unei interfate similara cu interfata Metro din Windows 8, in partea de sus se afla functiile de operare pentru intrari si pentru retururi, in partea stanga jos fiind disponibila functia pentru livrari - "Iesiri".

c. O functie puternica pentru gestionari o reprezinta "Inventar / Fisa de magazie". Aici, pe baza unui cod de bare se poate afla rapid stocul, fisa de magazie, si se poate opera oricand inventarul codului respectiv.

Functia poate fi folosita ulterior de catre persoanele care au drepturi extinse de operare pentru verificarea in paralel a stocurilor, in fisa de magazie a produsului vizavi de fisa de magazie a gestionarului!18.09.2014

In acest update, Abacus 2014 rezolva problema organizarii facturilor emise pe diverse tipuri. Tipurile de facturi (venituri) se pot adauga/modifica/sterge in modulul de administrare, la nomenclatoare.

Ulterior, veti gasi aceasta clasificare atat in fereastra de selectie facturi cat si in fereastra de operare.02.09.2014

Sistemul Abacus 2014 a fost actualizat cu un modul pentru gestiunea contractelor. Acest modul consta in centralizarea pentru un contract predefinit (in principiu discutam aici despre contractele de vanzare), pentru toate veniturile si cheltuielile care au legatura cu contractul respectiv.

Practic, pentru un contract se vor putea atasa scanate toate documentele care au legatura cu contractul, se va putea face un pontaj la nivel de zi/om/ora/contract, se va putea tine o gestiune de materii prime si materiale care sa fie a contractului, se vor putea evidentia consumurile din aceasta gestiune, iar pe baza balantelor financiar contabile se vor putea face calcule rapide pentru cheltuielile indirecte si pentru regiile care se vor aloca lunar pe contracte.

Pentru activarea acestui modul va trebui sa intrati mai intai in Administrare/Administrare nomenclatoare/Administrare grupe de operatori si sa activati in primul tabel de sus drepturile de lucru pentru Management/Gestiunea contractelor.

Ulterior, in Abacus 2014 - Operare, veti gasi modulul in meniu: Comercial/Operare tranzactii/Management/Gestiunea contractelor.

Sistemul a fost gandit pe baza existentei in prealabil a celor 2 casute in fereastra de facturare: contract numar+data. In cazul in care ati folosit aceste casute in operare, acele contracte la care ati facut referire se vor prelua automat pentru acest modul.

Veti defini contractele in pagina "Date generale". In cazul in care nu aveti nevoie de o gestiune dedicata pentru materii prime si materiale destinata exclusiv contractului, selectati o gestiune de servicii.

Pentru un contract selectat veti putea sa atasati fisiere scanate,XLS,DOC cu ajutorul functiei "Fisiere atasate contractului".

Prin accesarea paginii "Date financiare contract ..." veti accesa pontajele si documentele detaliate derulate pentru acest contract.

Singurele informatii care se pot opera la nivel de "Date financiare contract ..." sunt pontajele si "Centralizare venituri si cheltuieli pe contract" - cheltuieli indirecte si regii.

Calculul de cheltuieli indirecte si regii se va face la nivel de luna si toate contractele active in acea luna.

Pentru adaugarea unei noi luni pentru cheltuieli indirecte si regii veti apasa pe butonul cu "+". Veti selecta luna contabila (nu se vor propune decat lunile contabile pentru care nu exista un calcul de cheltuieli indirecte si regii).

Cheltuielile indirecte si regiile se vor calcula pe baza rulajelor din luna selectata a conturilor de cheltuieli.

Fiecare cont de cheltuiala va putea sa fie alocat cu o pondere intre 0...100% pentru calculul cheltuielilor directe sau pentru calculul regiei.

Dupa ce s-a stabilit structura pe conturi, pe baza sumelor obtinute se trece la repartizarea cheltuielilor indirecte si a regiilor pe contractele active.

Repartizarea se poate face automat in 3 variante:

a. in functie de veniturile pe contracte din luna;

b. in functie de cheltuielile directe inregistrate in luna (cheltuieli directe: manopera rezultata dupa operarea pontajelor, bonuri de consum, alte cheltuieli directe operate direct pe facturi sau pe bonuri direct in financiar).

c. combinat a.+b.

Repartizarea se poate face si manual. In cazul in care nici una din cheile de repartizare automata de mai sus nu sunt corespunzatoare realitatii, atunci veti putea sa repartizati sumele manual iar casutele de total repartizat va vor arata tot timpul restul de repartizat.

Bineinteles ca puteti sa lucrati combinat, adica sa repartizati sumele automat dupa una din cheile de repartizare si apoi sa reglati manual diferentele.

O cheie de repartizare automata implica existenta de tranzactii pentru contracte. Asta inseamna ca daca de ex. doresc sa fac o repartizare automata pentru cheia venituri, pentru un contract la care nu s-a facturat niciun venit in luna, dar la care s-a lucrat, se va aloca automat o cheltuiala zero atat pe indirecte cat si pe regii.

Acesta este riscul automatizarilor si niciodata prin automatizarea unei asemenea operatiuni nu se va obtine un rezultat constant corect, si din acest motiv va sfatuim sa alocati cheltuielile combinat: automat+manual sau sa alegeti metoda de repartizare automata in functie de realitatea lunii pe care o analizati.21.08.2014

Abacus Operare: Pentru firmele care au avut o cifra de afaceri mai mare de 220000 lei pentru exercitiul financiar precedent, s-a activat modulul actualizat pentru raportari semestriale. Acesta poate fi activat pentru luna iunie 2014 din contabilitate, de pe pagina de raportari.23.07.2014

Abacus Operare: Fisa client/furnizor a fost imbogatita cu un raport pe luni in care se poate vedea cum a evoluat situatia clientului/furnizorului din 3 puncte de vedere:

- facturi cu TVA inclus;

- facturi fara TVA;

- incasari/plati.

Tot aici, se poate vedea un raport rapid - centralizarea produselor comercializate cu partenerul selectat, prin simpla apasare a unui buton. Raportul functioneaza implicit pentru toata perioada in care s-au inregistrat operatiuni cu partenerul, dar perioada se poate restringe.

In fisa clientului, in cazul selectarii unei facturi emise din sistem, aceasta se poate vizualiza chiar din fisa!16.07.2014

Abacus Administrare: functia contacte aferente firmelor definite in sistem a fost implementata in fereastra "nomenclator parteneri".

Functia Alt+F10 se va imbogati cu alte functii rapide de analiza si raportare aferente unei firme selectate, astfel incat, sa puteti sa aveti toate informatiile despre o firma chiar in timp ce discutati la telefon cu reprezentantii ei.

Veti putea sa gasiti aici cat cumparat clientul respectiv in ultimile 365 de zile, cat a platit, care este structura produselor si serviciilor cumparate, cand a cumparat ultima oara, care este frecventa cu care a cumparat, inclusiv comparativ cu alte perioade.15.07.2014

Abacus Operare - integrare contacte aferente firmelor definite in sistem. Sistemul este compatibil cu Microsoft Outlook, putand sa citeasca si sa importe contacte in ambele sensuri.

Functia se poate lansa din ecranul principal, sau cu ajutorul combinatiei de taste Alt+F10.

Tot aici s-au implementat si functiile "Fisa client" si "Fisa furnizor", astfel incat sa aveti disponibile intr-un singur loc de cat mai multe informatii.08.07.2014

Sistemul a fost updatat cu o functie de tip task, care permite starea Abacus pentru trimiterea automata prin mail, saptamanal, la o data si ora fixate, a listei stocurilor in format XLS, catre o selectie de clienti. Clienti se selecteaza in administrare si trebuie setata si adresa de email.

Dupa ce ati stabilit minim un client in Administrare/Nomenclatoare -> Primeste mail saptamanal cu stocuri, si ati verificat daca ati operat si adresa de email, in modulul Abacus Operare, veti proceda in felul urmator:

Comercial/Operare tranzactii/Stocuri/Calcul de stocuri de produse CANTITATIV -> veti stabili regulile de generare ale raportului (filtrare pe locatii,gestiuni,clasificari etc.), apoi se apasa pe butonul "Task manager". Acest buton nu este vizibil decat daca aveti deja macar un client setat pentru trimitere automata de mesaje email cu stocuri.

In fereastra "Task manager stocuri - informare automata clienti prin email", veti seta ziua, ora, textul mesajului email (care poate fi lasat si gol). Daca ati bifat optiunea "pentru ziua", atunci se considera ca sistemul a fost setat pentru acest task, si cat timp aceasta sesiune Abacus va rula, va trimite saptamanal la data si ora setate, lista de stocuri actualizata. Lista se va calcula automat la data si ora de trimitere a mesajului automat, si apoi se va trimite mesajul email catre toti clientii din lista.03.07.2014

Abacus Salary:

S-a adaugat raportul "Recapitulatie stat salarii" in partea de venituri cat si la rapoarte.

S-a introdus defalcarea restului de plata in numerar si plata pe card. Astfel, daca angajatul are completat un cont de card, restul de plata va fi trecut automat "pe card".

Daca se doreste, se poate modifica repartizarea manual astfel incat se pot vira o parte din bani(sau toti) numerar si restul pe card.30.06.2014

Abacus Operare:

Validarea livrarii produselor conform documentelor emise - functie activabila din Administrare/Setari implicite care va poate ajuta in evidenta produselor facturate si care trebuiesc livrate, a fost imbogatita cu informatia privind tipul de livrare, precum si cu centralizarea produselor care trebuiesc livrate / care au fost deja livrate.

Optional, se poate afisa si stocul scriptic la care ar trebui sa se ajunga dupa livrarea produselor.

Totodata, puteti sa obtineti un raport centralizat in care sa aveti cumulate produsele de livrat/livrate indiferent de documentul emis (factura,aviz sau bon de transfer), iar in acest raport se vor afisa si greutatile si volumele cumulate ale produselor de livrat/livrate, cu conditia ca in prealabil sa fi operat aceste informatii pentru produse.12.06.2014

Abacus Salary:

S-a introdus "Foaia individuala de prezenta" in "Venituri Salariale", pe baza careia se poate lista "Foaia colectiva de prezenta".

Se poate genera automat si/sau introduce manual pentru fiecare contract in parte.09.06.2014

Abacus Operare:

- la repartizarea incasarilor/platilor pe facturi s-a adaugat in dreptul fiecarei facturi informatia financiara privind istoricul de plati/incasari. Astfel, atunci cand se selecteaza fiecare factura, in TootTip apare scris cu ce documente si prn ce modalitati de plata s-a incasat/platit acea factura. Totodata, la salvare in cazul tranzactiilor cu numerar sunteti avertizati in legatura cu plafonul de casa atunci cand este cazul.

- s-a introdus un nou mod de lucru cu cecuri/bilete la ordin. Este vorba despre acele documente operate prin modalitatea de plata "Alte", sub analitice ale 403,413.29.05.2014

Abacus Operare: Balanta de stocuri din contabilitate are optiunea de listare a pozitiilor fara miscare incepand cu o anumita data!28.05.2014

Abacus Operare: S-a modificat functia de calcul pentru jurnalele de TVA pentru cazul tranzactiilor financiare in avans inchise in luni ulterioare (de ex. plata se face in februarie, factura vine in martie iar repartizarea platii pe factura se face in luna aprilie).21.05.2014

Abacus Operare: "Raport tranzactii care afecteaza stocul" - s-a implementat aceasta functie cunoscuta deja de la balanta de stocuri din contabilitate unde era limitata numai la perioada lunii respective, sau de la "Ajutor gestionar". In aceasta versiune, puteti sa analizati orice perioada in interiorul intervalului de tranzactii operate.19.05.2014

Abacus Operare: Modulul financiar contine acum optiunea incarcarii nomenclatoarelor de clienti si furnizori distinct. Pana acum, indiferent daca se opereaza incasari de clienti sau plati de furnizori, s-a incarcat tot nomenclatorul de denumiri. Acum aceasta functie face distinctia intre pozitiile din nomenclator care au operate facturi de client si/sau de furnizor. Optiunea este prezenta in pagina "Incasari clienti / Plati furnizori".

Totodata, s-au optimizat vitezele de calcul pentru fisele de clienti/furnizori, si pentru incarcarea ecranelor de lucru pentru incasare client/plata furnizor.

In situatia rapida a firmei, pagina "Situatii vanzari" a fost imbogatita cu informatii statistice privind viteza de incasare a facturilor incasate din acest raport. Pentru a putea citi aceste informatii trebuie sa pozitionati mouseul deasupra tabelului cu incasari, dupa efectuarea calculului din pagina.

Abacus Administrare: pagina cu nomenclatorul de parteneri contine informatia tipului de partener: client si/sau furnizor, sau daca nu are tranzactii.12.05.2014

Abacus Operare: s-au adaugat functii pentru exportul tabelelor in Excel pentru procedura bilant 2013.09.05.2014

Update important pentru functia de calcul datorii clienti/furnizori: viteza de calcul a fost optimizata (un timp de calcul de 2 minute de pana acum, dupa acest update va fi undeva sub 30 de secunde!)08.05.2014

Documentatia sistemului Abacus a fost actualizata. Puteti sa gasiti primele explicatii detaliate despre modul de lucru pentru bilant dar si pentru modulul de bugete P&L.06.05.2014

Abacus Operare: S-a adaugat si listarea balantei decembrie 2013 in pachetul PDF cu note explicative la bilant,semnate si stampilate.

Pentru includerea semnaturilor si stampilelor pe notele explicative, va trebui sa scanati pe o foaie stampila firmei, semnatura administratorului si semnatura persoanei care a intocmit situatiile si sa obtineti un fisier JPEG. Ulterior, cu orice program de editare a pozei (Paint, Snagit etc.) veti obtine 3 fisiere JPEG distincte pentru cele 3 elemente. Este suficient sa selectati pe rand elementele, prin incadrare intr-o forma dreptunghiulara, se copiaza in memorie cu Ctrl+C, iar apoi prin optiunea din meniu "New from Paste" obtineti o alta poza distincta.

Pozele nu pot fi vazute in sistem decat de cei care au acces la contabilitate si la bilant si nu se pot decat sterge!01.05.2014

Abacus Operare: Operarea si importul XLS(X) pentru inventare a fost modificat. Se pot decide conturile de cheltuiala sau de venit in care sa se inregistreze diferentele constatate. Totodata, sistemul de generare a fisierului XLS pentru inventare a fost actualizat, adaugandu-se campuri de cont venit/cheltuiala.

Importul unui fisier inventar nu se poate realiza in aceasta versiune dacat daca produsele inventariate sunt regasite si in situatia scriptica, chiar daca cu stoc zero. In situatia in care produsul nu exista in situatia scriptica, va trebui sa adaugati aceste pozitii de inventar manual. In versiunile viitoare vom rezolva si acest neajuns.29.04.2014

Abacus Operare: s-au adaugat notele explicative pentru bilantul 2013.

Totodata, daca veti avea instalat PDFCreator ver. 1.7.3 (NU INSTALATI ULTIMA VERSIUNE DEOARECE ACEASTA ESTE INCOMPLETA SI NU VA FUNCTIONA!)de la adresa http://www.pdfforge.org/download, veti obtine notele explicative in format PDF si arhivat ZIP, daca veti incarca semnaturile scanate pentru bilant. Acestea vor fi in siguranta deoarece fisierul PDF se va genera criptat, fara posibilitatea de copiere a informatiilor!23.04.2014

Dupa Abacus Salary, acum si Abacus Operare este dotat cu butoane speciale pentru export ale rapoartelor in format PDF.22.04.2014

Abacus Operare

- Functie pentru generarea bilantului pentru anul 2013, se activeaza din contabilitate, pentru luna decembrie 2013, din pagina de declaratii. Aveti disponibile toate cele trei forme de bilant, implicit forma prescurtata.

Prin schimbarea formei de bilant, toate eventualele operari se pun pe zero. Langa forma de bilant, aveti un buton pentru recalcul, in cazul in care doriti sa reveniti la forma initiala sau dintr-un motiv sau altul bilantul s-a incarcat pe zero.

Bilantul se va incarca pentru prima data cu valorile calculate implicit (daca acestea sunt zero, atunci va trebui sa folositi butonul Recalcul) si va trebui verificat, unele valori ajustate, iar pentru aceasta am pus la dispozitie o functie care incarca balantele in ecranul de lucru si face calculele pentru conturile selectate.

Pentru verificare se va folosi Softul J pus la dispozitie de Ministeruld e Finante, si va trebui sa verificati atunci cand acesta va fi apelat, daca aveti descarcate S1002,S1003 sau S1005.

Puteti sa incarcati fisierul XML generat si in fisierul PDF pus la dispozitie de ANAF, dar acesta are o problema in recunoasterea formularelor F20 si urmatoarele si va trebui sa faceti incarcareaXML-ului manual. Totusi, nici asa nu va recunoaste forma de proprietate si numele persoanei care face declaratia, si va trebui sa le operati manual.

Acesta este primul bilant pe care il calculam automat din Abacus, prin urmare asteptam un feedback pentru imbunatatirea acestei functii.

Totodata, vom adauga pentru bilanturile viitoare si un modul automat pentru listarea notelor care trebuie sa insoteasca bilantul!

- Functie pentru generarea in format XLS a capului de tabel si a nomenclatorului de produse pentru a fi completat cu inventarul unei gestiuni.

Ulterior, dupa efectuarea inventarului, aceasta lista va putea fi importata si stocul reglat conform stocului faptic.

Aceste doua functii pot fi apelate din contabilitate, pagina balanta de stocuri, pentru fiecare combinatie locatie+gestiune in parte.16.04.2014

Abacus Operare: S-a adaugat posibilitatea setarii datei de livrare pentru facturile emise. Pentru activare, va trebui sa setati aceasta optiune, din modulul de administrare - setari implicite.07.04.2014

Abacus Operare: Posibilitatea operarii CUI+atribut fiscal pentru tiparire pe bonul de casa de marcat.31.03.2014

Au fost atasate linkuri rapide catre:

Registrul contribuabililor inactivi sau reactivati - http://www.anaf.ro/inactivi/

Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA - http://www.anaf.ro/RpiTva/

Registrul persoanelor impozabile care aplica TVA la incasare - http://www.anaf.ro/IncasareTva/

Pentru situatia in care doriti sa atasati datele verificate pentru un anumit partener de afaceri (dar si pentru alte cazuri), s-a activat in Abacus o functie pentru atasarea de documente pentru facturile de vanzare si de cumparare.

Formatele acceptate sunt urmatoarele: *.pdf, *.pna, *.jpg, *.doc, *.docx, *.xls, *.xlsx

Dupa ce ati adaugat o factura, va pozitionati pe ea in ecranul principal pentru operare, bifati "atasare doc.", si puteti sa accesati pe rand cele 3 optiuni care va vor trimite pe site-ul ANAF la cele 3 adrese web enumerate mai sus.

In memorie se va incarca automat CUI-ul firmei, astfel incat in casuta de pe site aferenta puteti sa tastati direct CTRL+V si informatia se va completa.

Va trebui sa tastati manual numai codul CAPTCHA de pe site.

In paralel, puteti sa deschideti o instanta Word sau un program software echivalent.

Pe masura ce faceti cele 3 verificari, puteti sa faceti copierea de ecran cu tasta "Print Screen", si apoi sa descarcati imaginea cu cautarea facuta in fisierul Word folosind combinatia de taste CTRL+V.

Veti avea un fisier cu 3 imagini, pe care il salvati pe calculatorul dvs. si apoi il atasati facturii dvs. operata in sistemul Abacus folosind butonul "Adauga" - Upload pentru documentele facturii.

Abacus 2014 are in acest caz o limitare pentru marimea fisierului pentru care faceti upload, la 0,2 Mb, prin urmare va recomandam sa folositi formatul JPG pentru poze.

Un fisier incarcat astfel poate fi accesat pozitionandu-va pe factura si facand dublu click cu mouseul pe documentul din tabelul atasat facturii.

Acest document poate fi folosit in acest caz drept dovada ca ati verificat starea firmei respective si ca inregistrarile contabile aferente sunt justificate, in cazul unui control ANAF.

In ecranul pentru selectia partenerilor a fost adaugata o functie pentru atasare de fisiere aferente partenerilor selectati (contracte, acte aditionale, verificari pe site-urile ANAF etc.)20.03.2014

Abacus Operare: se poate accesa o functie noua: "Bugete de venituri si cheltuieli (raportul P&L)".

Pentru activare, va trebui sa accesati mai intai in Abacus Administrare, meniul Administrare grupe de operatori, de unde sa setati drepturi de operare. Acest lucru va face noul meniu sa devina vizibil in Abacus Operare.

Bara de meniu se va activa in "Contabilitate / Operare tranzactii / Administrare contabilitate / Bugete de venituri si cheltuieli (raportul P&L).

Modul de lucru

Ecranul de lucru se va incarca cu notele contabile care contin conturi de venit sau de cheltuiala din anul curent, dar fara cont corespondent 121.

Se poate selecta orice an contabil existent in baza de date.

Practic, in acest ecran va trebui sa selectati chei bugetare pentru toate notele contabile. In cazul in care cheile bugetare au setate reguli de repartizare automata pe notele contabile, atunci este posibil sa operati in acest ecran numai exceptiile.

De remarcat este un buton situat in partea dreapta sus a acestei pagini (cel cu sageata orientata in jos), cu ajutorul caruia veti detecta urmatoarea nota contabila din lista care nu are completata o cheie bugetara.

Nu veti putea sa operati nimic in acest ecran daca nu aveti definite cheile bugetare. Acest lucru se face in pagina urmatoare: "Management chei / capitole bugetare".

Ierarhiile care trebuie creeate:

1. Chei bugetare, care teoretic grupeaza mai multe note contabile de acelasi tip (de cheltuiala sau de venit), dar trebuie sa rezulte o grupare logica specifica activitatii unei firme. De ex. Cheltuieli de distributie, Cheltuieli copyright, Cheltuieli financiare, Cheltuieli servicii IT, etc.

2. Capitolul bugetar, care centralizeaza una sau mai multe chei bugetare (ex. capitolul bugetar "Cheltuieli indirecte" care contine Cheltuieli financiare, Cheltuieli cu taxe si impozite etc.)

3. Conturi P&L, care centralizeaza capitolele bugetare, dar care pot avea relatii de calcul si intre ele (de ex. 2 conturi P&L Cheltuieli I care centralizeaza o parte din capitolele bugetare de cheltuiala si Cheltuieli II care centralizeaza cealata parte, se pot insuma intr-un cont P&L care sa se numeasca "Total cheltuieli").

Capitolele bugetare se centralizeaza in paginile "Partial clasa 6" si "Partial clasa 7".

Balanta P&L se obtine in pagina P&L. Tot acolo se va putea opera si bugetul anual structurat pe conturi P&L.

Operarea bugetului anual structurat pe conturi P&L se face numai pentru conturi P&L care sunt consecinta a insumarilor de capitole bugetare. Prin operarea lunilor, nu se va face o insumare automata la nivel de an, dar se va afisa suma lunilor atunci cand va pozitionati cu mouseul pe casuta "Total an", astfel incat sa aveti suma de control.

07.03.2014

- Abacus Salary:

S-a implementat lucrul cu salariatii detasati la/de la alta unitate.

Pentru asta s-a introdus un nou tip de contract: "Detasat de la alta unitate".

Acest tip de contract nu se va raporta in Revisal, raportarea o face unitatea de la care provine salariatul.

In nomenclatorul de venituri s-a introdus un nou tip de pontaj "Detasare la alta unitate".

Salariati detasati la alta unitate apar in D112 cu ore suspendare toata luna.

Pentru a se genera corect D205 va trebui sa introduceti manual veniturile obtinute de salariati detasati la alta unitate in aceasta perioada la realizarea declaratiei.

Salariati detasati de la alta unitate apar in D112 cu pontajul aferent dar nu apar in D205(se declara la unitatea de la care provine salariatul).S-a implementat si posibilitatea introducerii unor venituri dupa incetarea contractului (prime, al 13-lea salariu).

Pentru asta s-a introdus un nou tip de contract: "Contract incetat - restante".

Acest tip de contract nu se va raporta in Revisal.

Se adauga un contract nou de acest tip valabil doar in luna in care se fac platile apoi se introduc veniturile restante.

Daca venitul introdus nu are pontaj(zile,ore) aferent (de ex: Prime, al 13-lea salariu) aplicatia va trece automat in D112 ca are 1 zi lucrata (pentru a nu genera eroare la validare).03.03.2014

In contextul in care tot mai multe firme din Romania intra in insolventa, sau, si mai rau, in faliment, am considerat ca trebuie sa gestionam mai bine starile facturilor neincasate/neplatite, astfel incat pentru o factura de client de exemplu, neincasata si care trebuie mutata contabil din contul 4111__ in 4118__, sistemul sa va permita sa o faceti usor si sa se mute grija gestionarii pe viitor a acestor analitice in seama unui sistem automat performant. Prin urmare am activat urmatoarele caracteristici:

- Administrare Abacus: Setari implicite -> se poate modifica o caracteristica pentru generatorul de analitice de clienti astfel incat in loc de 411+terminatie analitic, toate analiticele gestionate de sistem sa se construiasca pornind de la sinteticul de grad II 4111+terminatie analitic. O data setat aceasta caracteristica, se vor modifica toate analiticele anterioare pentru 411 si se vor muta in 4111 si o data cu ele si toata situatia din balantele anterioare se va modifica in consecinta. Dupa setarea acestei caracteristici, optiunea va deveni indisponibila, in asa fel incat procedura sa fie ireversibila!

- Abacus Operare: Contabilitate/Operare tranzactii/Administrare contabilitate/Balante,inchideri,raportari contabile/Balanta financiar contabila -> pe pagina "Generator note" -> "Manager conturi cl.furn. facturi" s-au dezvoltat noi functii care va permit sa gestionati mutarea unor facturi din contul de client in contul de client incert de exemplu, ramanand intr-o evidenta pe analitice. Ulterior mutarii unei facturi de client de ex. din 4111__ in 4118__, in cazul stingerii datoriei pentru aceasta factura, sistemul va inchide in contabilitate ultimul cont setat pentru factura, deci in cazul acestui exemplu, contul 4118__.

Pentru operare, s-a adaugat un buton care lanseaza o fereastra de selectie pentru partener, din care va puteti pozitiona direct pe una din facturile sale ramase in sold, si in acest fel sa eliminati orice posibilitate de eroare de operare. Acum aveti si oportunitatea de a nu genera automat nota contabila pentru factura setata, in cazul in care ati operat deja in contabilitate nota contabila de setare a datoriei partenerului respectiv pe un alt cont.

Tot in aceasta ferestra aveti la dispozitie o functie care genereaza automat analitice pentru partenerul selectat, in cazul in care acestea nu exista deja in planul de conturi.- Abacus Operare: Comercial/Operare tranzactii/Financiar/Financiar-operare tranzactii -> aveti disponibila functia "Financiar-jurnal preliminar zilnic" chiar in fereastra principala de lucru, astfel incat sa castigati timp atunci cand doriti sa faceti verificari rapide pentru casa/banca etc. Butonul care lanseaza aceasta functie -pe care o gasiti in continuare si in ecranul principal- se afla in dreapta jos a ferestrei de lucru.25.02.2014

- Abacus Salary:

a. S-a introdus la "Evenimente" un nou tip de eveniment: "Varsta pensionare".

Apare ca alerta incepand cu 30 zile inainte ca un angajat sa implineasca varsta standard de pensionare.

De asemenea, la "Rapoarte", pagina "Rapoarte Diverse", rubrica "Analize diverse", s-a adaugat raportul "Varste pensionare".

Acesta genereaza o lista cu varsta de pensionare, luna si anul pensionarii precum si stagiul complet/minim de cotizare necesar pentru angajatii selectati.

b. S-a adaugat raportul "Adeverinta privind impozitul pe veniturile din salarii (fisa fiscala)", la "Rapoarte", pagina "Rapoarte Diverse", rubrica "Rapoarte pe angajati".

Acesta genereaza o adeverinta anuala bazata pe formularul fostei Fise fiscale, pentru o persoana sau mai multe (functie de selectia realizata).21 februarie 2014

- Abacus Operare - Comercial/Iesiri/Facturi de vanzare,avize de iesire precum si in Comercial/Intrari/Achizitii s-a implementat o functie apelabila prin butonul "Parteneri nou intrati" care filtreaza lista clientilor/furnizorilor nou introdusi in sistem pentru perioada specificata.

- Abacus Operare - Contabilitate/Operare tranzactii/Administrare contabilitate/Mijloace fixe: pentru mijloacele fixe scoase din sistem la o anumita data, s-a introdus functie pentru listarea "Procesului verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe'. Pentru listare, va trebui sa va pozitionati in tabel pe o linie cu un mijloc fix scos la o anumita data si facand dreapta click cu mouseul pe acea linie, se va lista raportul pentru toate mijloacele fixe scoase din sistem la acea data.17 februarie 2014

Actualizare declaratie D112 conform Ordinului comun al viceprim-ministrului, ministrului Finanţelor Publice nr. 1977/09.12.2013 şi Ordinul ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor V�rstnice nr. 2757/23.12.2013 şi ministrului Sănătăţii nr. 1580/23.12.2013, privind modificarea Ordinului comun al viceprim-ministrului, ministrului Finanţelor Publice, ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi al ministrului Sănătăţii nr. 1.045/2.084/793/2012 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”,�publicat��n�Monitorul�Oficial�nr.�27�din�23.01.2014.Potrivit acestui act normativ se modifică următoarele anexe:

- 1.1 Anexa angajator; 1.2 Anexa asigurat;

- Anexa 2 Nomenclatorul - Creanţe fiscale;

- Anexa 3 Nomenclatorul - Subvenţii/scutiri/reduceri;

- Anexa 4 Nomenclatorul - Tip asigurat pentru alte entităţi asimilate angajatorului;

- Anexa 5 Nomenclatorul - Tip asigurat.12 februarie 2014

Reamintim ca sistemul Abacus este optimizat pentru lucrul cu Microsoft Office, Kingsoft Office - versiunea 2013 si Openoffice.10 februarie 2014

- Abacus Administrare - Administrare nomenclatoare/Date firme deschise in sistem - Incepand cu aceasta versiune aveti posibilitatea sa stergeti din lista anumite firme pentru care ati tinut evidenta. Stergerea este numai una formala pentru ca desi la intrarea in sistem firmele sterse nu se mai vad (deci nu pot fi selectate), in administrare ele pot fi recuperate cu usurinta, debifand optiunea "firma stearsa?".

Prin urmare, procedand astfel se pot "ascunde" firme predefinite pentru care s-a tinut o perioada evidenta, tranzactiile operate pentru aceste firme raman intacte si daca este nevoie, firmele "pot fi readuse la viata" si listate rapoarte, sau se poate chiar continua operarea!

- Abacus Administrare - Setari implicite - optiune noua: "Ordonare produse facturi emise", cu urmatoarele variante: "Fara ordonare", adica nu se schimba nimic, "Ordonare cod bare", "Ordonare denumire".

Aceasta inseamna ca la facturile emise, la avize si la bonurile de consum/transfer, se va tine seama de aceasta setare, iar produsele din detaliul documentului vor fi ordonate si chiar grupate daca din greseala ati facturat de exemplu un produs de mai multe ori cu acelasi pret! Aceasta setare va fi foarte utila pentru firmele care emit facturi cu multe produse!

- Abacus Operare - functia apelabila cu Alt+F1 - verificare stoc produs, a fost customizata pentru cazul in care produsul este detectat ca avand miscari in mai mult de o gestiune. In acest caz, se pot selecta mai putine gestiuni pentru afisare, minim una, astfel incat timpul de lucru sa fie mai mic, iar informatia care intereseaza cu adevarat sa se obtina in cel mai scurt timp posibil.6 februarie 2014

- Abacus Operare/Administrare sunt compatibile acum cu Kingsoft Office, un software alternativ pentru Microsoft Office, avand o versiune de baza gratuita (continand echivalentul pentru Word,Excel si Powerpoint).

- Abacus Operare - functie suplimentara pentru modificarea datelor de lansare si de inchidere a lansarii, in cazul operarii productiei. Functia poate sa fie apelata cu ajutorul unui buton, din ecranul principal in care se selecteaza rapoartele pentru o perioada editabila (intervalul unei luni neinchise contabil).

- Abacus Operare - functie pentru modificarea cantitatilor in cazul unui bon de consum sau de transfer, dar in sensul micsorarii cantitatii.3 februarie 2014

- Abacus Operare a implementat incepand cu aceasta versiune peste 90% din procedurile de import-export de date compatibile cu OpenOffice. Acest proceduri sunt identice cu cele pe care sistemul Abacus le are deja implementate pentru lucrul cu Microsoft Office, iar ratiunea pentru care aceasta implementare are loc este una de ordin economic, deoarece, asa cum am mai spus, OpenOffice este un sistem perfect compatibil cu Microsoft Office cu diferenta ca acesta este complet gratuit.

- S-a completat sistemul de emitere de extrase de cont cu posibilitatea de a exporta cate un extras pentru cate un partener direct in Microsoft Word.

Modul de lucru este urmatorul:Abacus 2014, Comercial / Rapoarte / Financiar / Financiar - raport datorii clienti/furnizori -> dupa calculul raportului pentru o anumita data, va pozitionati pe tabelul cu parteneri pe partenerul dorit, faceti dreapta click cu mouseul si apoi cautati in bara unde veti gasi Microsoft Word deschis cu fisierul dorit. Apoi puteti sa prelucrati suplimentar informatiile pe care doriti sa le transmiteti!29 ianuarie 2014

Emitere extras de cont pentru confirmare de solduri clienti-furnizori:

Administrare Abacus 2014 / Date firme deschise in sistem -> va puteti seta sigla in format JPG, apoi se apasa pe butonul din dreapta jos, "Seteaza text Certif. Conformitate / confirmare sold".

Bifati in fereastra urmatoare "Confirmare sold", apoi puteti sa va customizati textul pe care il doriti in antetul acestui document (in principal veti trece datele firmei dvs., dar veti putea sa le aranjati asa cum doriti).

Atentie: textul poate sa sufere modificari in momentul in care se salveaza, sunt anumite combinatii de semne pe care serverul le interpreteaza altfel (de ex. daca folositi "_" intr-o adresa de mail, atunci salvata aceasta devine din email_unu@yahoo.com -> email\_unu@yahoo.com).

Este indicat sa nu modificati atunci cand observati aceste schimbari!

Pentru listare extras de cont intrati in Abacus 2014, Comercial / Rapoarte / Financiar / Financiar - raport datorii clienti/furnizori, si pentru o data specificata emiteti raportul apasand butonul "Calculeaza".

Selectati in dreptul "Tipul raportului generat" -> "Confirmare solduri", apoi apasati pe butonul pentru listare.

In cazul in care doriti sa listati numai pentru un anumit partener, selectati-l in tabelul din dreapta sus, bufati optiunea "doar pentru partenerul selectat in tabel" si apoi apasati din nou pe butonul pentru imprimare.23 ianuarie 2014

Incepand cu aceasta versiune, am inceput implementarea OpenOffice (free) ca varianta alternativa pentru Microsoft Office.

OpenOffice poate fi descarcat de la adresa www.openoffice.org20 ianuarie 2014

Se modifica functiile de calcul ale jurnalului pentru vanzari, pentru facturile care aplica TVA la incasare incepand cu anul 2014, in conformitate cu OUG 111/2013, astfel incat pentru facturile care ajung in anul 2014 la termenul de 90 de zile nu se mai transforma automat TVA neexigibila in TVA colectata.14 ianuarie 2014 - actualizare (2)

Conform cu Ordinul presedintelui ANFP nr.3806/2013 s-a modificat structura si modul de calcul pentru Declaratia 394. Noul sistem trebuie sa fie aplicat incepand cu ultima declaratie din anul 2013, dar sistemul Abacus va permite sa optati si pentru o declaratie din urma daca sa se faca cu structura noua, in caz ca veti avea nevoie!

Va rugam sa o verificati pentru firmele pentru care tineti evidenta si sa ne informati imediat in cazul in care apar probleme de validare D394!14 ianuarie 2014

Intrucat la sfarsitul anului trecut s-a hotarat schimbarea planului de conturi si a modului in care trebuie tinuta evidenta contabila pentru unitatile bugetare, am hotarat sa adaptam sistemul Abacus atat pentru unitatile bugetare din acest punct de vedere, cat si pentru eventualitatea in care vor urma modificari la un moment dat si pentru firmele private. Incepand cu aceasta versiune, sistemul Abacus va putea sa schimbe planul de conturi pentru firmele pe care le aveti definite pentru evidenta contabila, fara a fi nevoie sa definiti o firma noua si sa faceti o alta preluare a soldurilor.

Aceste modificari desi sunt cele mai consistente si au implicat o manopera de aproximativ de o luna de zile, nu sunt vizibile!

Modificari vizibile sunt:

- Formularele de facturi/avize nu mai au rubricile de semnaturi si stampile, in locul lor s-a adaugat textul: "Circula fara stampila si semnaturi conform Codului Fiscal,Legea 51 / 2003 art. 155(6)".

- Selectia produselor pentru operarea de tranzactii interne cu marfa (avize,bonuri de consum,bonuri de transfer) a fost optimizata dupa modelul folosit la facturare, astfel incat sa se poata gestiona numarul de produse selectate pentru care sa se calculeze si stocul. Se urmareste cresterea vitezei pentru operare.

- S-au rezolvat unele erori pentru importul din fisiere Excel a facturilor de cumparare.12 decembrie 2013

- Abacus Operare: Raport soluri clienti/furnizori -> Mail solduri - functie imbogatita cu o verificare suplimentara privind validitatea adreselor de email (din punct de vedere al structurii!).

In cazul in care, cel putin o adresa de email nu este detectata ca fiind una corecta, atunci titlul ferestrei se va modifica din "Trimitere mesale email datorii clienti" in "Trimitere mesale email datorii clienti <liniile scrise Italic au contul de mail eronat!>".

Daca observati ca titlul ferestrei apare modificat asa cum am descris mai sus, atunci veti gasi pozitiile cu cont de mail eronat scrise cu font Italic iar trimiterea de mesaj catre aceasta adresa va fi inhibata!9 decembrie 2013

- Abacus Operare: in cazul emiterii de facturi fiscale, acestea se pot lista si in format 2 x A5 (adica 2 pe o foaie A4).

Sistemul functioneaza numai in cazul in care emiterea facturii are loc din modulul de vanzari pe facturi iar pe o factura sunt mai putin de 5 linii.

In cazul in care ati setat sistemul cu discount pe o linie separata iar factura contine discount, atunci se mai adauga la numarul de linii si linia de discount.

- Abacus Operare: Alt+F8 - Raport previziuni statistice: acesta se calculeaza pe baza vanzarilor din lunile anterioare, luandu-se in calcul ultimile 12 luni fata de luna selectata, in cazul in care acestea exista!

Veniturile sunt interpretate in 3 variante:

a. venituri totale;

b. venituri pe grupa de produs (cu selectarea unei grupe de produs);

c. venituri pe agent (cu selectarea unui agent pentru care se va face estimarea).

Metodele de estimare sunt:

- Metoda perioadelor anterioare;

- Valoarea lunii anterioare;

- Media mobila pe ultimile 3 luni;

- Media exponentiala aplatizata in cazul a 2 coeficienti (sume zecimale intre 0 si 1).

Tabelul principal cu rezultate este insotit de inca 2 tabele cu calcule pentru determinarea celei mai bune aproximari, care sunt ajutatoare pentru cei care cunosc in detaliu metodele de aproximare statistice.

Pentru cei care nu cunosc statistice, va recomandam sa faceti calcul pentru 2,3,4 sau mai multe luni in urma si sa determinati care metoda de calcul se apropie cel mai mult de rezultatele fitmei dvs. si sa mizati pe acel calcul si in lunile urmatoare!

Tabelele cu calcule se pot exporta in Excel, iar liniile din primul tabel se pot vizualiza grafic, folosind cele doua butoane de deasupra primului tabel.

Atentie!!! Este vorba numai despre un calcul si o estimare statistica, nu de o garantie ca asa se va si intampla!

Calculul este disponibil intr-o versiune BETA care se asteapta sa fie imbunatatita in perioada urmatoare si pe baza observatiilor pe care ni le puteti trimite pe mail la adresa office@wingsconsulting.ro2 decembrie 2013

- Abacus Operare: in cazul facturarii, filtrul pentru selectia produselor era setat pana acum pentru un numar de 10 produse astfel incat daca filtrul depasea acest numar sa apara fereastra suplimentara in care puteati sa selectati produsele, fara ca sa se mai piarda timp cu calculul de stoc pentru tot ce intra in filtru. Acum fiecare operator are ocazia sa stabileasca numarul de produse, intre 1 si 10.29 noiembrie 2013

- Abacus Operare: Comercial/Rapoarte/Financiar/Financiar-raport datorii clienti-furnizori -> se poate seta un task saptamanal care sa trimita automat in ziua,ora si minutul setate, mailuri catre clientii cu facturi in sold.

Cateva aspecte:

a. calculatorul pe care setati aceasta functie trebuie sa nu se inchida niciodata cat timp rulati acest task;

b. daca pe acest calculator se opereaza date, atunci se recomanda folosirea de foldere diferite, astfel incat pe folderul pe care se opereaza date sa se poata face actualizari;

c. se vor trimite in mod automat mailuri pentru toti clientii care au facturi in sold si contul de mail operat ,astfel incat, daca doriti sa evitati trimiterea de mailuri catre anumiti parteneri, puteti sa le operati contul de mail in casuta "Alte informatii" si sa lasati necompletata casuta pentru email!;

d. data la care se vor calcula soldurile se va actualiza automat in functie de ceasul calculatorului pe care ruleaza taskul;

e. parametrii pentru calcul vor fi cei setati de operator inainte ca taskul sa se activeze la data si ora setate;

f. se recomanda folosirea manuala a functiei de email din acest modul, astfel incat sa va puteti configura acest serviciu si abia ulterior, cand ajungeti sa observati o ciclicitate a acestei operatiuni, sa va orientati catre aceasta setare;

g. in cazul in care folositi un server Windows pentru baza de date si acest calculator nu se opreste, atunci va puteti orienta catre folosirea acestui calculator si ca server de mail Abacus, insa va trebui sa configurati Outlook pentru acest calculator.21 noiembrie 2013

- Abacus Administrare: Administrare nomenclatoare / Date firme deschise in sistem -> Seteaza text Certif.Conformitate: Se poate seta suplimentar si textul antet pentru raportul de confirmare de solduri cu partenerii firmei. Sistemul se initializeaza cu un text predefinit care poate fi modificat si salvat. Se recomanda pastrarea strucurii sau cel mult setarea unui text mai scurt. Totodata, puteti sa completati textul cu datele dvs. acolo unde sunt lasate spatii [.....], si sa folositi macrosubstitutia <<DataConf>> care va fi inlocuita automat de sistem cu data la care faceti referinta in document.

Se recomanda accesarea acestui modul si setarea acestor date inainte de rularea raportului pentru confirmare de solduri!

- Abacus Operare: Comercial/Rapoarte/Financiar/Financiar-raport datorii clienti-furnizori -> un nou tip de raport listabil: Confirmare solduri.19 noiembrie 2013

- Abacus Operare: Gestionare rapoarte -> s-a implementat functia pentru particularizare a rapoartelor de listare din sistem, prin intrducerea unei bife: "Folosire personalizata (nu se actualizeaza)". Activand aceasta optiune pentru un anumit raport, acest raport va ramane neschimbat la toate actualizarile viitoare, iar dvs. puteti sa interveniti asupra acestui raport modificand-l. Daca considerati ca ati gresit, sau doriti sa renuntati la aceasta optiune, puteti oricand sa o dezactivati, exact din acelasi loc de unde l-ati activat. Un raport cu optiunea de personalizare activata, se va modifica lasand versiunea originala neschimbata, astfel incat sa puteti sa reveniti oricand la ea. Un raport se va personaliza numai pentru statia pe care se face personalizarea!

- Abacus Administrare: Administrare nomenclatoare / Date firme deschise in sistem -> Seteaza text Certif.Conformitate: se va seta un titlu si un text care poate fi cat o pagina listata. O setare corecta trebuie sa contina text atat pentru titlu cat si pentru continut. Se admit ENTER-uri pentru continut, dar s-ar putea sa nu functioneze caracterele romanesti!

Acest text nu este modificabil decat din acest punct si se va lista odata cu factura format laser din modulul de operare, astfel incat daca aveti disponibila o imprimanta duplex, sa se faca o listare fata-verso automat.

Puteti sa setati astfel un document de tipul unui Certificat de Conformitate, dar nu numai acesta, ci oricare alt text pe care-l doriti listat pe spatele facturii laser emise din sistem din Comercial/Operare tranzactii/Iesiri/Facturi de vanzare, avize de iesire.18 noiembrie 2013

- Abacus Operare: Iesiri/Facturi de vanzare, avize de iesire -> Functie pentru pre-vizualizare a notelor contabile aferente documentului. Functia este localizata in butonul patrat de dimensiuni mici "Info N.C." situat in coltul din partea dreapta-sus al ferestrei. In cazul in care exista note contabile deja generate in contabilitate, se vor vedea si acestea comparativ. In cazul in care luna contabila este inchisa, atunci se vor vedea doar notele contabile din contabilitate.

Intrari/Achizitii -> Idem facturare.

Iesiri/Bon de consum-Transfer -> s-au adaugat inca 3 coloane in tabelul de operare a tranzactiilor pentru a se vedea conturile care se vor asocia inregistrarilor.21 octombrie 2013

- Abacus Operare: Financiar/Tranzactii de incasare-plata parteneri -> se poate opera o explicatie, care se va transmite si notei contabile prin generare.22 octombrie 2013

- Abacus Operare: s-a implementat un sistem care sa evite generarea de note contabile pentru tranzactiile uzuale (avize,productie,aprovizionari,vanzari,financiar), daca intr-o luna nu s-au mai adus modificari acestor tranzactii iar in contabilitate exista o generare anterioara de note contabile. Sistemul se aplica si in cazul calculului de stocuri din contabilitate. Totusi, pentru cazuri de necesitate, in care operatorul crede ca sistemul trebuie fortat sa lucreze ca pana acum si sa recalculeze tot, s-au pastrat si acest optiuni la care puteti sa apelati in caz de necesitate.20 octombrie 2013

- Abacus Operare: in cazul emiterii de facturi, pe langa optiunile de ecran imprimanta de pana acum, puteti sa optati si pentru listarea facturii intr-un fisier PDF sau sa trimiteti clientului factura direct pe mail.

In cazul in care doriti sa trimiteti factura direct pe mail unui client, trebuie sa aveti instalate urmatoarele aplicatii software:

a. Microsoft Outlook;

b. PDFCreator, pe care il gasiti gratuit la adresa http://www.pdfforge.org/pdfcreator

Vom continua sa extindem optiunile de listare PDF si de trimitere automat prin email in sistemul Abacus 2012, astfel incat va recomandam sa dotati statiile pe care utilizati Abacus cu aceste aplicatii software, fara de care aceste optiuni nu functioneaza.17 octombrie 2013

- Abacus Operare: in balanta de stocuri lunara care se obtine in contabilitate, in gestiunile destinate obiectelor de inventar se vor regasi numai acele obiecte de inventar care NU au fost trecute pe cheltuieli. Pentru a se trece un obiect de inventar pe cheltuieli ulterior facturii de cumparare, se va opera un bon de consum cu selectarea persoanei pentru care s-a facut consumul respectiv.

Abacus Operare / Contabilitate / Operare tranzactii / Administrare contabilitate / Manager obiecte de inventar -> aici se vad toate obiectele de inventar si se opereaza istoricul. Nu se face transpunere in contabilitate pentru tranzactiile de aici. Practic, aici se centralizeaza obiectele de inventar pentru fiecare agent, si tot aici se pot opera diverse stari ale unui obiect de inventar, inclusiv decizia de casare.14 octombrie 2013

- Abacus Administrare: Nomenclatoare - s-a adaugat posibilitatea operarii de unitate de masura pentru servicii. Unitatea de masura operata in nomenclator se va tipari pe facturile emise din Abacus Operare.

Initializari pentru firma selectata / Stocuri - afisarea grupelor de produse, a conturilor de patrimoniu, dar si a 3 centralizatoare: gestiune-cont (centralizarea produselor initializate pe locatie,gestiune si contul de patrimoniu), gestiune-grupa (centralizarea produselor initializate pe locatie,gestiune si grupa) si conturi firma (centralizare la nivel de cont si compararea cu valorile din balanta financiar contabila).

Balanta de verificare - afisare pentru conturile de clasa 3 a valorilor initializate in stocuri pentru corelare, dar si a valorilor initializate pentru conturile casa-banca in valuta.

- Abacus Operare: Alt+F8 - Raport profit brut, structurat pe luni contabile, in lei sau euro, pentru un client selectat sau pentru o seleectie de agenti. In functie de CNP-ul agentului, se face corelarea si cu datele din financiar-salarizare si se obtin cheltuielile aferente alaturi de facturile de cheltuieli operate pe agentul respectiv. In cazul unui client, se poate opta pentru calcul pentru intreg anul fiscal.

Contabilitate / Balanta financiar contabila / Operatiuni cu note contabile / Tip nota: 10 Contabilitate de gestiune - S-a introdus o functie speciala care se activeaza din butonul "Manager contab. cl.(9)" si cu ajutorul caruia veti putea sa setati contabilitatea de gestiune pentru firma. Setarea contabilitatii de gestiune se va face in functie de tipurile de cheltuiala. Un tip de cheltuiala poate sa fie de doua feluri: cel care colecteaza cheltuieli de un anumit fel si cel care lucreaza cu totalul cheltuielilor selectate dar nu are selectata nicio cheltuiala (acesta ar trebui sa fie o singura inregistrare).

Exemplu de setare:

Cod-D / Denumire-Cheltuiala 1 -> insumeaza cheltuielile conturilor 605,641,6451,6452,6453,6458 -> contari setate: 921=901

Cod-I / Denumire-Cheltuieli directe -> insumeaza cheltuielile conturilor 622,626,627,628,6811 -> contari setate: 921=923, 923=901

Cod-X / Denumire-Cheltuieli indirecte -> insumeaza cheltuielile conturilor 604,6581,6588 -> contari setate: 921=924, 924=901

Cod-T / Denumire-Total cheltuieli -> tip cheltuiala de tip "Total" -> contari setate: 902=921, 901=931, 931=902

Butonul (4) Genereaza va adauga notele contabile pe baza notelor contabile de la acel moment. Exact aceasta functie se va activa automat in momentul in care se calculeaza balanta automat si in momentul in care veti activa functia "Blocheaza luna", astfel incat sa aveti intotdeauna la inchiderea unei luni notele contabile de gestiune actualizate la ultimile valori.

Puteti bineinteles sa nu activati contabilitatea de gestiune, insa, daca o veti face, atunci pe pagina "Listari .6" se vor afisa doua noi optiuni o data pentru listarea balantei financiar contabile unde veti putea sa specificati daca o doriti pentru clasa (9), si o data pentru registrul jurnal de note contabile in forma detaliata unde veti putea de asemeni sa optati si pentru clasa (9).4 septembrie 2013

- Abacus Operare - s-a introdus o functie pentru listare etichete cod bare EAN-13, doar pentru produsele care au coduri de bare EAN 13 (13 caractere si cifra de control corecta!).3 septembrie 2013

- Abacus Operare - s-a imbogatit Jurnalul pentru cumparari/vanzari pe un rand cu mai multe informatii, totaluri partiale, mesaje de eroare (in cazul in care acestea sunt detectate).2 septembrie 2013

- Abacus Operare - sistem de mutare pentru documentele din cadrul unui avans decont in alt avans dar ale aceleiasi persoane. Sistemul se poate gasi in financiar, pe pagina dedicata balantei pentru avansuri acordate personalului si functioneaza la nivelul unui document selectat din fisa, iar in subsolul ferestrei, chiar sub tabelul cu fisa decontului se afla pozitionata aceasta functie noua.

- Abacus Operare - Comercial / Operare tranzactii / Financiar / Financiar - introducere rapida -> coloana D.394 poate sa ia acum 3 valori: 0-D.394 automat, 1-NU intra in D394, 2-INTRA in D394 (indiferent de datele documentului!).30 august 2013

- Abacus Operare a implementat sistemul de alocare al datei originale a documentului pentru facturile de vanzare, in scopul emiterii D394. Sistemul este similar celui implementat la facturile de cumparare,

- Abacus Administrare a implementat sistemul de generare a codului de bare EAN13. Pentru activarea lui va trebui sa operati codul alocat firmei dvs. in formularul pentru datele firmei (Administrare nomenclatoare/Date firme deschise in sistem -> Prefix cod bare EAN13 alocat firmei -max7 car.-), iar managerul de nomenclatoare va genera automat un cod valid atunci cand veti incerca sa adaugati un produs nou in nomenclator si veti apela la functia generare cod bare.29 iulie 2013

- Abacus Operare are disponibila o functie pentru selectarea de explicatii din facturile de vanzare din urma, in cazul serviciilor prestate.22 iulie 2013

- Abacus Operare are disponibila functia pentru calcul penalitati clienti. In principiu, calculul se face pe baza ratei dobanzii de referinta a BNR, sau pe baza procentului de penalitate zilnica inscris pe facturi (conform contractelor).16 iulie 2013

- Abacus Salary este disponibil pentru descarcare prin intermediul modulului Abacus Operare. Veti putea sa descarcati actionand comanda din partea dreapta jos a ecranului principal, si sistemul se va instala automat. Ulterior, la urmatoarea intrare in sistemul Abacus veti putea sa selectati si modulele Abacus Salary, administrare si respectiv operare. Va sfatuim sa selectai mai intai modulul de administrare pentru a importa datele din WingsSalary si pentru a va defini drepturile de operare. Totodata, veti avea disponibila o documentatie de tip "Quick start" pe care o puteti parcurge rapid pentru a intelege ce aveti de facut. Si nu in ultimul rand, contactati-ne pentru orice intrebari, sfaturi sau idei!24 iunie 2013

- sistemul este pregatit pentru generarea notelor contabile pentru salarii, odata cu implementarea de luna viitoare pentru Abacus Salary;

- sistemul este pregatit pentru gestionarea REGISTRULUI BUNURILOR DE CAPITAL: se pot opera intrari aferente unui mijloc fix atat odata cu operarea facturilor de cumparare cat si direct din modulul mijloace fixe. Un document de cumparare care a alocat o tranzactie in acest registru, va modifica inregistrarea sa din registru ori de cate ori el se va modifica ulterior.12 iunie 2013

- exportul jurnalelor pentru cumparari si pentru vanzari, pe o linie, in format Microsoft Excel;

- listare proces verbal de punere in functiune a mijloacelor fixe -> numai pentru computerele dotate cu Microsoft Word.11 iunie 2013

- s-a actualizat documentatia Abacus 2012;

- s-a modificat functia pentru calcul datorii clienti/furnizori pentru cresterea vitezei de calcul.04 iunie 2013

- s-a activat balanta pentru avansurile decont in contabilitate, la pagina de listari. Este o imagine filtrata la nivelul lunii pe care o incarcati in contabilitate, a balantei existente deja in modulul financiar.22 mai 2013

In cadrul modulului Operare / Situatie solduri clienti-furnizori, a fost activata o functie pentru trimiterea de mesaje email clientilor cu datorii, direct din fereastra de calcul.

Modul de lucru este urmatorul:

- in administrare trebuie sa fie introdusa cate o adresa de email pentru fiecare client;

- perioada de calcul trebuie sa nu fie mai veche de o saptamana fata de data curenta si nici in avans;

- pe calculatorul pe care se opereaza trebuie sa fie detectat Microsoft Outlook, iar acesta sa aiba un cont valid de email;

- dupa realizarea calculului de solduri la data ..., se poate apasa pe butonul "Mail solduri". Se pot filtra clientii in functie de agentul detectat pe ultima factura din raport.

- in fereastra urmatoare, veti gasi doar acei clienti cu facturi in sold pentru care s-a definit o adresa de mail si care nu au restrictie pentru trimitere de mailuri;

- se pot selecta acei clienti pentru care sa se trimita mesajul, se pot vizualiza mailuri trimise anterior;

- se apasa pe butonul "Trimite mesajele" si se vor trimite mailurile pentru toti clientii selectati!

Asteptam comentariile dvs. pentru ca sa imbunatatim aceasta functie!21 mai 2013

In cadrul modulului Operare / Situatie solduri clienti-furnizori, a fost activata o functie care genereaza un raport complex pentru clienti/furnizori, care poate fi foarte folositor in cadrul raportarilor cerute de banci in cazul liniilor de credit si nu numai.7 mai 2013

S-a activat functia de cautare si completare automata pentru firmele noi, in functie de CUI. Functia va permite cautarea in limita a 20 de ori pe zi de la o singura adresa IP. Pentru mai multe cautari ar fi necesar un abonament special suplimentar.22 martie 2013

S-a adaugat o functie pentru modificarea numarului sau datei unui document avans decont. Functia se poate accesa din financiar, in pagina destinata balantei avansurilor decont, tabelul cu deconturi, executand dreapta click cu mouse-ul pe decontul dorit.

Conditia este insa ca acel decont sa aiba deja document operate. In caz contrar, puteti sa folositi functia de stergere din ecranul de selectie a avansurilor decont.Atentionare!!!

In cazul in care folositi functiile de export in Excel a tabelelor din Abacus, si doriti sa le folositi pentru a prelucra mai departe informatiile, atunci va sfatuim sa prelucrati coloanele exportate prin formatarea acestora in functie de tipul de informatii din coloana respectiva.

De exemplu, daca exportati un tabel cu note contabile, aici puteti sa aveti tipuri de date dupa cum urmeaza:

- data notei: Date

- explicatia: Text

- simbolurile conturilor pe debit/credit - Text

- suma : Numeric cu doua zecimale

In cazul in care nu doriti sa prelucrati in acest mod fisierele, mai aveti posibilitatea de export folosind combinatia de taste CTRL+E.

In acest caz, veti putea sa selectati si formatul de export (nu numai Excel), insa veti obtine o forma bruta a datelor din punct de vedere al organizarii informatiilor. In acest caz insa, in principiu nu trebuie sa mai formatati coloanele de date, decat poate din punct de vedere al numarului de zecimale afisat in cazul campurilor numerice din Excel.20 martie 2013

S-au actualizat functiile de export pentru balante, fise de cont si registrele jurnal din contabilitate.

S-a actualizat functia de calcul jurnale cumparari/vanzari pentru cazul inchiderii facturilor storno.21 februarie 2013

S-a introdus o functie noua in sistem, pentru gestionarea conturilor de client sau furnizor de pe facturi.

Prin aceasta functie, la fiecare sfarsit de luna se poate stabili din sistem, mutarea unei facturi spre exemplu din contul 411__ in 4118 pentru facturile incerte.

Luna urmatoare se poate stabili trecerea facturii in contul implicit si totul se face cu pastrarea istoricului atat in notele contabile cat si in evidentele primare din sistem.

Pentru contul implicit nu se va completa nimic (pentru ca este implicit si sistemul il va genera automat).

Trecerea se poate face din contul implicit in 4118 sau invers (pentru exemplul dat).

Functia este disponibila in contabilitate, pe pagina "Generare note", se numeste "Manager conturi cl.furn. facturi", si este disponibila pentru evidenta dintr-o luna anterioara pentru care inca nu s-au generat notele contabile.

In notele contabile, aceste note se gasesc in cadrul cap.17 - Gestiunea conturilor de client/furnizor pe facturi.11 februarie 2013

- Jurnal pentru cumparari pe un singur rand, cu centralizare pe randul din decontul de TVA;

- Jurnal pentru vanzari pe un singur rand, cu centralizare pe randul din decontul de TVA, in cazul firmelor care aplica TVA la incasare.29 ianuarie 2013

- Pentru cei care emit certificate de garantie, s-a activat o functie modernizata in fereastra de facturare. Dupa operarea pozitiilor de pe factura, se apasa pe butonul "Certificat de garantie", si pentru toate pozitiile cu produse gestionabile, cantitate pozitiva si valori intregi ale cantitatii, se va genera o fereastra unde se pot opera SN-urile pentru fiecare produs in parte (acolo unde cantitatea>1, se vor opera pentru fiecare bucata in parte). Daca o pozitie nu are SN, atunci pur si simplu nu se opereaza. Perioada implicita pentru garantie este de 24 luni, ea se poate modifica si odata salvata informatia pentru un cod, la urmatoarea apelare in alt certificat pentru codul respectiv, sistemul va citi automat perioada de garantie cu care s-a operat anterior produsul. Totodata, textul certificatului de garantie pentru certificatele care pot lista mai multe produse simultan este parametrizabil, fiecare firma putand sa-si personalizeze cu usurinta acest tip de document.23 ianuarie 2013

- Facturare: in cazul in care aveti definit un partener generic (ex. PERSOANA FIZICA, CLIENT INCASARE IMEDIATA etc.), puteti sa facturati in continuare pentru acest partener, dar se poate edita la fiecare factura si un nume distinct pentru listarea facturii si pentru chitanta. Evidenta se va tine in continuare doar pentru clientul generic. In cazul in care se opereaza chitanta separat pentru aceasta factura, pe chitanta se va tipari numele persoanei.

- Functia pentru actualizare baza de date firme care aplica TVA la incasare (de pe site-ul ANAF) s-a mutat in ecranul principal, la butoanele cu functii. Folosirea acestei functii nu trebuie insa sa fie facuta zilnic.

- In ecranul care selecteaza facturile de vanzare pentru functiile de editare, a fost activata o functie care va permite afisarea continutului unei facturi in momentul in care va aflati pozitionat pe acea factura.19 ianuarie 2013

- Filtru nou pentru facturile de cumparare si cele de vanzare, pentru a se obtine o lista a tranzactiilor efectuate cu firme platitoare de TVA.

- Depanare bug sistem: la facturile de vanzare, prin modificarea clientului, nu se mai puteau accesa chitantele aferente facturii, acestea ramanunt sub vechiul nume de client de pe factura originala. Prin modificarea facturii, acum se modifica numele de client si pe chitantele aferente facturii.14 ianuarie 2013

- S-a activat in modulul "Abacus 2012 - Operare" functia de verificare automata a caracteristicii "TVA la incasare" pentru un furnizor selectat, in cazul in care nu aplicati TVA la incasare.

Atentie! Daca aplicati TVA la incasare, sistemul va bifa toate facturile de aprovizionare cu "TVA la incasare". Puteti sa debifati aceasta caracteristica daca va aflati intr-una din exceptii, iar in momentul calcularii jurnalelor va trebui sa specificati ca sistemul sa calculeze in functie de setarile dvs.!

Totodata, avand in vedere diversitatea cazurilor, va rugam ca in primele luni, in functie de tipurile de tranzactii pe care le-ati operat, sa verificati jurnalele si sa ne sesizati orice posibila situatie care nu este calculata corect!6 ianuarie 2013

- Atentie la indicatiile din data de 3 ianuarie!

- Incepand cu aceasta versiune, veti putea sa definiti clienti noi persoane fizice fara sa fie obligatoriu sa adaugati un CNP valid. In acest caz, la adaugarea clientului in baza de date, daca ati setat persoana fizica si treceti cursorul prin campul de CNP, se va genera un cod unic in baza de date format din 13 caractere si care incepe cu cifra 9. Aceste coduri nu se vor tipari pe facturi! Totodata, aceste coduri mai pot fi generate in casuta lor daca se tasteaza dublu click iar casuta nu este completata.3 ianuarie 2013

La Multi Ani!!!

- Este foarte important sa nu uitati ca pentru anul 2013 se aplica TVA la incasare! Sunt 2 situatii:

a. Firma aplica TVA la incasare, caz in care trebuie sa intrati in modulul administrare, in setari si sa bifati acest lucru. Ulterior, nu mai trebuie sa faceti absolut nimic cand operati tranzactii!

b. Firma NU aplica TVA la incasare, caz in care nu veti bifa nimic in administrare, in schimb, pentru facturile de cumparare va trebui sa specificati daca furnizorul aplica sau nu TVA la incasare incepand cu anul 2013. In principiu, firmele care aplica TVA la incasare sunt obligate sa scrie acest lucru pe facturile fiscale pe care le emit, dar, chiar daca acestia au omis, dvs. sunteti obligati sa verificati. Ministerul de Finante a pus la dispozitie un site pe care se poate face verificarea firmelor, din pacate nu se poate accesa automat dintr-o aplicatie software, site-ul fiind prevazut cu o verificare suplimentara impotriva accesarilor de tip masina (Captcha). Adreswa web: http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/Informatii/Infoagec/TVAIncasare

In masura in care vom reusi sa facem totusi o verificare automata, vom actualiza sistemul...31 decembrie 2012

- Ultima versiune pregatita pentru anul ce urmeaza, din punctul de vedere al noilor prevederi privind TVA-ul.

- "La Multi Ani !!!" pentru noul an si speram sa va oferim in noul an un sistem software Abacus care sa se imbogateasca exponential si care sa va imbogateasca la fel!27 noiembrie 2012

- la contabilitate, in cazul reevaluarilor conturilor casa/banca, coloanele sold initial valuta, sold final valuta sunt acum modificabile.22 noiembrie 2012

- S-a implementat schema de contare in cazul facturilor de vanzare care contin taxa verde/timbru literar:411__=7__, 411__=447.1, 411__=4427

Ulterior, la incasare se poate seta alt analitic 447, astfel incat sa se stie cat din facturile 447 s-a incasat si cat 447 va fi de plata: 447.1=447.2.

Conturile 447.1 si 447.2 sunt doar pentru exemplificare, se pot seta alte analitice.21 noiembrie 2012

- In setarile din administrare puteti sa optati pentru TVA la incasare din anul 2013, dar si sa setati analitice pentru contul 4428, astfel incat la generarea notelor contabile de anul viitor sa se tina seama de aceste analitice in cazul facturilor de livrare/achizitie.

- S-a rezolvat o problema de afisare in cazul raportului suplimentar pentru vanzari in cazul adreselor de livrare. Centralizarea pe partener se va face pentru (partener + adresa).19 noiembrie 2012

- Puteti sa bifati in administrare/setari daca firma va gestiona "TVA la incasare" incepand cu 2013;

- Tot in administrare/setari puteti sa stabiliti daca activati sau nu sistemul de gestionare al documentelor emise din sistemul Abacus: facturi,chitante,avize, documente de transfer. Gestionarea acestor documente se refera la validarea transmiterii lor catre cei carora le sunt destinate!

- S-a adaugat criteriul de filtrare dupa sucursale in cazul ecranului centralizator pentru facturile de cumparare si pentru cele de vanzare.12 noiembrie 2012

- Uniformizare interfata Administrare Abacus cu cea din Abacus Operare;

- Modernizare functii download;

- Informatie suplimentara in cazul analizei facturilor de vanzare: ultimul pret de aprovizionare pentru produsele vandute, precum si factura din care face parte.7 noiembrie 2012

- S-a implementat o functie pentru evidenta garantiilor pe produse, in modulul de administrare, in cazul aparatelor pentru care trebuie completate certificate de garantie.5 noiembrie 2012

- Sistemul a implementat o functie pentru cei care folosesc sn-uri pentru aparate comercializate pentru care trebuie sa acorde garantie, astfel incat sa se memoreze permanent ultimile valori pentru un aparat si acestea sa fie initiale in cazul adaugarii unei vanzari noi.3 noiembrie 2012

- Sistemul functioneaza acum si pentru serverele PostgreSQL, si dispune de un kit de migrare propriu intre serverele de tip MariaDB (compatibile MySql) si serverele de tip PostgreSQL.

- Documentatia sistemului a fost actualizata, ea se va actualiza pe statiile dvs. in mod automat, la prima rulare a oricarui modul.

- Modificare in cazul modului pentru mijloace fixe: s-a introdus posibilitatea introducerii unui mijloc fix pentru care inca nu se stie data punerii lui in functiune. De asemeni, listarea balantei amortizarilor mijloacelor fise se face acum cu totaluri partiale si pe locatia in care se afla mijlocul fix in ultima zi din luna.

- S-a extins functionalitatea modulului care calculeaza rapoarte cantitative pentru stocuri, prin adaugarea unei functii care sa defalce balanta stocurilor rezultata si pe parteneri.

- In principiu, mai multe module au fost optimizate astfel incat viteza de calcul sa fie mai mare.10 octombrie 2012

- S-a rezolvat o problema de stabilire a pretului de gestiune a produselor finite obtinute intr-un singur raport de productie, avand fiecare o pondere mai mica de 100%. Cei care au avut acest caz vor trebui sa recalculeze descarcarea de gestiune din luna respectiva, sau sa corecteze descarcarea de gestiune in contabilitate, cu nota contabila pentru cazul in care, in luna respectiva s-a descarcat cel putin unul din produsele finite aflate in acest caz.5 octombrie 2012

- S-au calibrat functiile care genereaza analitice pentru furnizori in cazul firmelor in insolventa.4 octombrie 2012

- Documentatiile care insotesc sistemul Abacus au fost actualizate.

- Functia care poate forta un document de cumparare operat in Abacus sa nu intre in D394 a fost imbogatita cu posibilitatea fortarii unui document in lei sa intre in D394.

Totodata, indiferent de perioada in care un document de cumparare a fost operat, aceasta functie a fost facuta disponibila pentru operare, astfel incat daca se doreste refacerea D394 din urma, sa se poata stabili aceasta stare si din ecranul pentru vizualizare al documentului.3 octombrie 2012

- Operare note contabile: atentionare in momentul salvarii pentru cazul in care se opereaza note contabile in care se specifica conturi de casa,banca,clienti sau furnizori (NU RECOMANDAM SA OPERATI AICI DECAT ANUMITE REGLARI CARE SA FACA EVENTUAL O RECORELARE A UNUI SOLD CU CE PUTETI SA GASITI IN MODULUL FINANCIAR!)

- In ecranul in care se opereaza datele clientilor si furnizorilor, se va putea genera manual un analitic pentru partenerul respectiv, pornind de la unul din sinteticele:401,404,409,411 (in mod normal, aceste analitice se adauga in planul de conturi automat in momentul generarii notelor contabile pentru o luna in care exista cel putin o factura apartinand partenerului respectiv)2 octombrie 2012

- Stocurile se vor calcula de acum cu o precizie de 4 zecimale pentru pretul de gestiune.

- S-a adaugat o conditie suplimentara pentru listarile creantelor si datoriilor firmei in scopul aflarii situatiilor facturilor iesite din scadenta sau doar a facturilor aflate in scadenta.

- S-a adaugat o informatie suplimentara in cazul facturilor de achizitie: suma repartizata in costul marfii / sumele inscrise pe linii negestionabile aferente conturilor din clasele 2 si 3.

Informatia poate fi gasita in ecranul principal de selectie a facturilor, si poate fi vizualizata in casuta cu informatii generale de sub tabel, sub 2 forme:

a. pentru factura curent selectata;

b. pentru toate facturile care au intrat in selectie.

In caz de eroare pentru vreunul din cazurile a. sau b., culoarea de fond se schimba in nuante de rosu.

Informatia repartizarii eronate pentru cheltuielile care trebuiesc asimilate in costul marfii rezultand un pret de gestiune calculat mai mare, este foarte importanta deoarece, in cazul erorilor, apar diferente intre valorile din balanta de stocuri si valoarea stocului din balanta financiar contabila.

In general, daca descoperiti o astfel de eroare din urma, si perioada nu mai poate fi modificata contabil, va trebui sa reglati "la zi" cu note contabile dupa formula: cont cheltuiala=cont patrimoniu (cf. cu setarile din grupele de produse), iar ca sume se vor trece diferentele, cu plus sau cu minus in functie de:

- daca s-a repartizat o suma in costul marfii dar nu s-a operat acea suma si ca linie separata negestionabila pe un cont de patrimoniu, atunci valoarea stocului va fi mai mare decat valoarea din balanta fiscala cu diferenta, iar nota de reglare se va face cu plus;

- daca s-a operat o suma cu cont de patrimoniu pe linie negestionabila si suma nu s-a repartizat in costul marfii, atunci valoarea stocului va fi mai mica decat valoarea din balanta financiar contabila, iar nota de reglare va trebui sa fie facuta cu minus, ca si cum acea suma s-ar fi descarcat25 septembrie 2012

- A fost activata optiunea privind numarul de zecimale din factura de vanzare. Modalitatile sunt:

a. Pentru frecventa crescuta a preturilor cu 3 zecimale din factura, se va bifa optiunea in setari/administrare;

b. Pentru situatii intamplatoare cand aveti nevoie de 3 zecimale in factura de vanzare, puteti sa bifati optiunea direct in ecranul unde operati factura.24 septembrie 2012

- In acest moment, versiunea actualizata Abacus 2012 contine toate functiile necesare operarii de tranzactii in fisiere XLS sau XLSX, urmand ca apoi sa importati acele informatii ca si cum ar fi fost operate direct in sistem.

Modalitatea de lucru se bazeaza desigur pe exportul unui cap de tabel din sistem, operarea tranzactiilor se face in aceste tabele, unde gasiti in Sheet-uri distincte toate informatiile legate de nomenclatoarele pe care trebuie sa le folositi.

Niciun tabel nu poate fi importat daca elementele de tip nomenclator (produse, servicii, clienti, furnizori, locatii, gestiuni, agenti etc.) nu sunt gasiti in baza de date in momentul importului.

Din aceasta cauza, este de recomandat sa faceti mai intai actualizarea nomenclatoarelor (prin import de date din fisiere XLS sau prin operare) in Administrare si apoi sa importati tranzactiile.

Se poate sa fiti in aceasta situatie in cazul importurilor de tranzactii de tip cumparare sau vanzare.

Oricum, in momentul initierii operatiunii de import de tranzactii, sistemul Abacus face o verificare a informatiilor, si, in cazul in care informatiile sunt incomplete, atunci operatiunea va fi oprita. Motivele unei anulari pentru operatiunea de import se scriu direct in fisierul XLS (XLSX), pe linia cu probleme, dupa ultima coloana din tabel, cu font rosu.

O observatie pentru cei care vor folosi aceste functii: ele nu se adreseaza tranzactiilor mai deosebite (de ex. vanzarea unui mijloc fix, unde Abacus pune la dispozitie functii suplimentare pentru selectarea mijlocului fix si provoaca iesirea acestuia din tabelul de amortizari, sau alte cazuri).

Puteti sa folositi aceste functii atunci cand veti avea cazuri clasice: facturi de vanzare obisnuite, incasari de clienti, plati de furnizori, bonuri de consum, bonuri de transfer etc., se pot importa mai multe documente pe un singur fisier, cu conditia ca datele documentelor sa fie in filtrul declarat in operare (se aplica aceleasi conditii de operare in cazul adaugarii unui document nou).

Numerele de documente trebuie sa fie unice, adica sa nu fie regasite ca operate deja in baza de date, dar in cazul in care, Abacus detecteaza un sistem de alocare de numere automat, atunci acel numar va fi schimbat automat cu un numar de document disponibil in plaja!19 septembrie 2012

- S-a activat functia pentru importul tranzactiilor de incasare clienti/plati furnizori din fisiere XLS/XLSX.

Repartizarea sumelor pe facturi se va face automat dupa un protocol de tip FIFO (se inchid mai intai facturile cu sold negativ, apoi cu restul de sold, facturile se inchid cronologic).

- Functia de control pentru seriile aparatelor vandute a fost imbogatita cu un nou element: filiala.16 septembrie 2012

- S-a adaugat un camp suplimentar in evidenta agentilor (Administrare): data eliberarii BI/CI;

- S-a adaugat un filtru nou in modulul pentru operarea bonurilor de transfer/consum: pentru un client filtrat se poate filtra suplimentar si filiala;Incepand cu aceasta versiune Abacus isi dezvolta functiile pentru operarea tranzactiilor pentru importul din Excell:

In aceasta versiune veti gasi functii de import din Excell pentru tranzactiile de vanzare cu facturi si pentru achizitii.

Modalitatea de lucru se bazeaza pe exportul din Abacus a unor Sheet-uri specializate care sa contina toate nomenclatoarele de care aveti nevoie, si pe care sa le folositi apoi in liniile pe care le veti completa.

Aceste functii nu vor face insa adaugarea automata a produselor noi sau a partenerilor noi, din aceasta cauza, va trebui sa folositi functiile de import din Administrare pentru acestea! Numai dupa ce veti importa nomenclatoarele, veti putea sa importati si tranzactiile!!!

10 septembrie 2012

- Listele de verificare stoc prezente in modulul "Manager note contabile" precum si listele de verificare disponibile in modulul gestionarilor au fost actualizate cu functii de filtrare pentru toate tipurile de tranzactii si cu functii de ordonare pentru toate tabelele.6 septembrie 2012

- modulul BI a fost dezvoltat cu noi rapoarte simultane care apar in principal pentru analiza profitabilitatii si a veniturilor clientilor!3 septembrie 2012

- modulul pentru BI a fost dotat cu o functie suplimentara care afiseaza o informatie interesanta in legatura cu tranzactiile de vanzare din an: care este situatia vanzarilor si a profitabilitatii pe zilele saptamanii, atat pentru toti clientii cat si pentru fiecare client in parte.24 august 2012

- s-a adaugat o functie noua pentru ordonarea tabelelor conform cu necesitatile operatorului. Pentru inceput puteti sa gasiti aceasta functie in modulele de financiar,cumparari si vanzari, sub forma unui buton alaturat butoanelor de export tabel in Excell.

- update pentru raportul de listare al platilor planificate, astfel incat sa se faca sume partiale grupate pe fiecare furnizor cu mai mult de o factura alocata pentru plata.17 august 2012

- s-a adaugat un raport pentru analiza cecurilor14 august 2012

- s-a adaugat o tranzactie de anulare cecuri emise sau primite, in cazul in care acestea nu se mai pot executa iar perioada cand s-au inregistrat in contabilitate s-a inchis.

Inchiderea unui cec se face din modulul financiar, dupa ce ati selectat cecuri dintr-o perioada, apoi cu dreapta click, un cec neincasat/neplatit se poate anula pentru o perioda pentru care contabilitatea este deschisa. Nota contabila 5112=411__ se va face in rosu, la data anularii.

- s-a adaugat o functie care poate sa modifice punctual denumirile produselor de pe facturi. In cazul in care accidental aveti nevoie sa se scrie altceva in locul denumirii unui produs din baza de date, aveti posibilitatea sa modificati denumirea salvata si sa editati alta denumire.9 august 2012

- s-a schimbat modul de afisare in cazul stocului cantitativ calculat, prin adaugarea unui sistem automat de afisare a fiselor de magazie pentru un produs selectat din balanta de stocuri, dar si doua centralizari suplimentare calculate si ele interactiv:partener+filiala+intrari si partener+filiala+iesiri5 august 2012Modul financiar

- s-au adaugat tabele suplimentare pe paginile de tranzactii financiare pe parteneri si pe tranzactii financiare diverse, in scopul obtinerii de centralizari preliminare pe conturi;

- s-a adaugat o functie specializata in cautarea facturilor emise sau primite. Functia se afla pe pagina de incasari/plati parteneri. Modul de lucru este simplu: se scrie numarul facturii intr-o casuta, se tasteaza ENTER si o fereastra cu toate facturile partenerului respectiv se va deschide. Pentru fiecare factura in parte, un tabel suplimentar va indica modul cum s-a inchis cu plati/incasari.

Suplimentar: daca nu scrieti numarul complet al facturii (ex. factura este 1104805 iar dvs. operati doar 1104), se va afisa o lista cu toate facturile care incep sau au in componenta lor sirul de caractere operat;Bonuri de transfer/consum

- s-a adaugat o functie specializata pentru bonurile de consum/transfer, care stie sa descarce automat si sa intocmeasca si notele contabile in cazul scoaterii unui mijloc fix din evidenta si transformarea lui eventual intr-o marfa;Programamre plati

- s-a adaugat o functie specializata in listarea platilor programate, si s-a imbogatit evidenta platilor prin adaugarea unui camp nou de "cod client", codul care este gasit pe facturile pe care unii furnizori vi-l aloca.

In acest fel, veti putea sa identificati platile dupa acest cod, care este setabil pe partener+locatie (pentru un furnizor puteti sa aveti coduri de client mai multe in functie de cate locatii aveti)!Contabilitate

- pe pagina de note contabile veti gasi cateva centralizari suplimentare ale notelor contabile pe care pana acum le gasiti pe categorii si/sau zile.

- pe pagina de listari, a fost adaugata o functie noua, cu ajutorul careia puteti sa selectati notele contabile pentru orice perioada operata, in functie de valuta si de locatie.

Ulterior, veti intra intr-un ecran in care aveti mai multe tipuri de centralizari, toate exportabile direct in Excell.

30 iulie 2012

- s-a introdus listare conditionata a avizului in cazul operarii miscarilor intre gestiuni cu selectarea unui client. Daca pentru acel client s-au definit coduri si/sau denumiri diferite in cazul unor produse, atunci acestea se vor lista.

- s-a predefinit o functie automata pentru cazul vanzarii unui mijloc fix. Daca lucrati pe "gestionabile", veti opera 1 la cantitate, va trebui ca mijlocul fix sa fie in stoc si apoi veti selecta din tabela mijloacelor fixe acel numar de inventar care se va vinde.

In mod automat mijlocul fix va fi scos din evidenta. In funtie de data vanzarii se vor propune inca doua sume, necesare pentru generarea notelor contabile: valoarea amortizata si restul de amortizat.

In cazul in care nu aveti operat si in gestiune acel mijloc fix, puteti sa operati venitul pentru contul 758___, urmand ca ulterior sa selectati din tabela de mijloace fixe si mijlocul fix vandut. Restul procedurii este similar cu cel descris in cazul produselor gestionabile.19 iulie 2012

- s-a introdus o functie suplimentara pentru exportul fiselor de magazie in excell. Totodata, fereastra respectiva face centralizari pe tipuri de produse si in functie de inregistrarea pe care se pozitioneaza cursorul, veti putea sa analizati o situatie pana la documentul selectat si alta incepand cu documentul selectat!

- s-a introdus o functie pentru recalculul balantelor chiar daca perioada este inchisa! Bineinteles ca nu se pot face alte tranzactii! Balantele se vor recalcula cronologic, pentru a se prelua rulajele recalculate si soldurilee de la o luna la alta! NU SE RECOMANDA DECAT DACA SE CONSTATA DIFERENTE INTRE FISA DE MAGAZIE A UNUI CONT SI BALANTA! Functia de recalcul se activeaza cu dreapta click pe butonul care inchide luna din fereastra care contine balanta contabila.

- o problema de realizare a balantei financiar contabile: sa presupunem ca avem contul 442 bifunctional.

Acest cont contine analitice de activ, pasiv si bifunctional.

Contul sintetic va avea un singur sold, in functie de semn, debitor sau creditor.

Practic, e posibil ca sa avem solduri atat debitoare cat si creditoare in structura de analitice.

In situatia in care, spre deosebire de alte aplicatii noi ne-am "incapatanat" sa putem sa obtinem oricand o balanta configurabila sintetic-anaitic, avem aici o mare problema:

Nu se poate obtine o balanta sintetica cu solduri egale cu balanta analitica decat daca se face urmatorul compromis: in functie de soldul contului sintetic se vor adapta si soldurile conturilor analitice, fara a mai tine seama de tipul contului, dar cu schimbare de semn.

(spre exemplu: daca am sold creditor pentru sintetic 442, si sold debitor pentru 4426, voi muta suma pentru analitic de pe debit pe credit cu schimbare de semn).

Din punct de vedere matematic, problema nu se poate rezolva altfel, dar din punct de vedere contabil, pentru unii profesionisti, aceasta rezolvare ar putea sa fie chiar o blasfemie.

Pentru cei care nu suporta rezolvarea matematica, s-a introdus un parametru de listare, care repune soldurile pe coloanele lor firesti din punct de vedere contabil.

Problema este ca daca veti lista balanta in ambele moduri, veti obtine total solduri diferite!

Iar daca veti lista luna aceasta in modul implicit (ca si pana acum), iar luna viitoare veti bifa "soldul se va lista in functie de tipul de cont ...", s-ar putea sa aveti surpriza ca soldurile finale de luna anterioara sa nu coincida cu cele precedente de la luna curent listata!

NU NE ASUMAM RESPONSABILITATEA PENTRU CAZUL IN CARE VETI SCHIMBA OPTIUNEA DE LISTARE SI REZULTATELE NU VOR MAI AVEA CONTINUITATE!17 iulie 2012

- s-a introdus o coloana noua in ecranul care filtreaza facturi de vanzare/cumparare, continand informatia soldului facturii;

- s-a adaugat butonul "Lista facturilor" in financiar/Incasari clienti&plati furnizori. Butonul reprezinta o functie care genereaza lista facturilor asupra carora se rasfrang tranzactiile financiare din perioada selectata si cu conditiile de selectie setate.

Mai clar, este vorba despre primul raport cu privire la TVA-ul aferent incararilor/platilor dintr-o perioada, in functie de modalitatea de plata.8 iulie 2012

- s-a actualizat modulul manager nomenclatoare - Administrare, cu functii distincte pentru adaugare in cazul partenerilor, produselor si serviciilor.

- s-a actualizat modulul calcul stoc pe perioade cu o functie care modifica fontul in italic pentru loturile care sunt mai vechi de ... zile, numar pe care operatorul il poate modifica pentru analiza.5 iulie 2012

- s-a adaugat un modul pentru generare a certificatelor de garantie in cazul produselor care necesita acest lucru, precum si un modul pentru gestionare a numerelor de serie ale produselor care au fost vandute din acest sistem, si pentru care s-au emis certificate de garantie;

Emiterea de certificate de garantie nu este in niciun fel conditionata, dar acestea nu se pot emite din ecranul de facturi decat pentru produsele gestionabile cu cantitate > 0.3 iulie 2012

- s-a continuat cu introducerea functiilor de import de date direct din fisiere XLS, s-au actualizat urmatoarele module:

a. cel de mijloace fixe;

b. cel pentru operarea bonurilor de consum/transfer.1 iulie 2012

- s-au adaugat functii noi pentru importul de date din fisierele de tip XLS: in administrare, pentru import date parteneri, import produse, import solduri clienti/furnizori, import stocuri initiale;

In operare: in functia de adaugare linii facturi de vanzare, in contabilitate, adaugare note contabile, s-a adaugat functie de import din Excell.

Functia in sine lucreaza in felul urmator: se genereaza un cap de tabel. Fisierul XLS generat contine cel putin 2 Sheeturi.

Unul dintre sheeturi contine nomenclatoarele cu care trebuie operate tranzactiile.

Dupa operarea fiserelor XLS, acestea se salveaza pe disc, urmand a fi importate, de regula se foloseste acelasi buton, dar cu alte optiuni activate.

Fisierele care se importa sunt verificate ca si cum operarea ar fi fost facuta din Abacus.

De regula, liniile care nu sunt corecte, sunt comentate direct in fisierul XLS.

Sistemul se va generaliza.27 iunie 2012

- Documentatiile au fost actualizate;

- Modulul "Bonuri de consum/transfer" a fost upgradat cu o listare "Proces verbal de custodie" pentru cazul in care marfa este transferata intr-o gestiune de tip custodie.

Listarea va fi aferenta numarului de document operat.

- Modulul de BI a fost upgradat cu o formula de SELECT care face cautarea cautarea datelor pe server mai rapida.26 iunie 2012

- Modulul destinat gestionarilor a fost updatat pentru a se putea tine evidenta pentru o gestiune de catre doi gestionari distincti;

- Modulul mijloace fixe a fost updatat, cu un raport "Registru Mijloace Fixe".25 iunie 2012

- Modul pentru gestionari: se activeaza in administrare/gestiuni, unde se seteaza un operator pentru una sau mai multe gestiuni.

Acest operator va avea apoi acces in operare la un modul in care poate sa confirme cantitatile tranzactionate pe tipuri de tranzactie.20 iunie 2012

- update pentru documentatia sistemului Abacus;

- inventar al functiilor principale de lucru si corectare acolo unde au aparut erori datorate dezvoltarii sistemului.19 iunie 2012

- s-a adaugat o functie in Abacus Operare cu ajutorul careia utilizatorului isi poate schimba singur parola.

- s-a facut update pentru functia care permite setarea unui mijloc fix pentru tabela cu amortizari direct din factura de cumparare, permite stergerea sau modificarea acestuia in tabelul de amortizari direct din operare in linia din factura de cumparare.17 iunie 2012

- s-a adaugat o functie pentru business inteligence, care face un raport pentru vanzari la nivelul unui an fiscal, organizat pe luni, si in cazul lunilor inchise, se vor indica cu verde cresterile de la o luna la alta iar cu rosu scaderile!

Raportul se poate accesa din ecranul principal, apasand primul dintre butoanele din partea dreapta-sus. Modul de lucru este simplu: pentru un an selectat, se pot face selectii suplimentare in tabelele din stanga ecranului, unde veti regasi absolut toate nomenclatoarele.

Apoi, puteti sa obtineti un numar mare de centralizari, sau, puteti sa exportati tabelul cu tranzactii complete pentru prelucrari suplimentare in Excell.

Modulul este intr-o prima forma de lucru, intentionam sa facem o unealta de analiza extrem de puternica cu care sa puteti sa luati rapid decizii!11 iunie 2012

- s-a adaugat o functie pentru cazul firmelor intrate in insolventa, care permite evidenta contabila automata pe coduri analitice distincte pentru un furnizor, in functie de data setarii anuntului de insolventa in sistem.

- modulul de administrare a fost updatat cu functii de securitate (nu se permite accesul in sistem decat cu parola, iar daca aceasta nu a fost setata se va seta automat la intrare);

- s-a facut un update de documentatie pentru initializarea firmelor, puteti lansa documentul din modulul de administrare, click pe ecranul principal, in dreapta jos-ul ecranului.

- s-a introdus o functie suplimentara in administrare/nomenclatoare/plan de conturi, pentru importul denumirilor alternative ale conturilor;

- in modulul de contabilitate s-a activat functia pentru listarea balantelor in limba alternativa.28 mai 2012

- s-a adaugat la functia dedicata managerilor pentru obtinerea situatiilor rapide, un ecran pentru situatia datoriilor clientilor si furnizorilor, centralizat pe valute.28 mai 2012

- in ecranul principal, in partea dreapta a ecranului a aparut o noua functie dedicata in general managerilor care vor sa obtina cateva informatii importante rapid.

Asteptam feedback de la dvs. pentru completarea cu alte informatii utile a acestei functii.24 mai 2012

- in raportul de datorii clienti/furnizori se afiseaza si codul de operator al ultimului operator care a efectuat operatiuni de introducere/modificare asupra facturilor;

- pe fisa de magazie a produselor, cea care se obtine actionand combinatia de taste ALT+F1, se afiseaza sursa sau destinatia in cazul transferurilor de produse intre gestiuni

- listare erori stoc in balanta stocurilor din contabilitate.23 mai 2012

- in ferestrele unde se opereaza facturile de cumparare sau de vanzare, au fost adaugate doua functii care permit operatorului sa modifice date ale partenerului selectat, si sa modifice date ale produselor gestionabile existente in baza de date, cu pastrarea unicitatii pentru codul de bare.22 mai 2012

- extinderea datelor filtrate in cazul documentelor de cumparare/vanzare, in cazul analizei care se face din fereastra de filtrare documente;

- adaugare de functii de filtrare in cazul unor tabele de stocuri;

- actualizare functie pentru setare produse activ/inactiv, in ecranul de oferta, in modulul de administrare.16 mai 2012

- calcul stoc cantitativ - s-a adaugat o functie suplimentara cu ajutorul careia puteti sa centralizari o gestiune pe clienti si produse.

Aceasta centralizare este folositoare atunci cand transferati marfa pentru clienti in aceasta gestiune, urmand sa facturati ulterior.

Marfa care nu se mai factureaza din aceasta gestiune, se poate transfera in gestiunea de origine, tot cu selectarea numelui de client pentru care era destinata.

In aceasta gestiune, singurele tranzactii trebuie sa fie: bon de transfer cu selectare nume client si factura de vanzare!14 mai 2012

- s-au actualizat functiile de repartizare automata pentru taxa vamala in costul produselor, in cazul importurilor;

- s-au actualizat functiile de afisare a soldurilor in cazul procedurilor de compensare a facturilor client-furnizor;

- s-a introdus un modul nou, specializat in evidenta obiectelor de inventar, la nivel extra bilantier. Pe baza obiectelor de inventar pe care le-ati definit la initializare, sau au intrat prin cumparare, sau au intrat prin miscare intre gestiuni, dintr-o gestiune de marfa, intr-o gestiune de obiecte de inventar, se pot descrie tranzactii in timp care sa insemne una dintre aceste stari predefinite: Returnat,Distrus,Reparat-IN,Reparat-OUT,Casat,Alocat.

Acest modul va permite sa tineti evidenta pe persoane (agenti) a obiectelor de inventar care le-au fost alocate, si puteti sa obtineti cu usurinta o lista completa a obiectelor de inventar detinute de orice persoana in cadrul unei firme.10 mai 2012

- s-a adaugat o functie care va permite sa calculati indicatori financiar contabili pentru maxim 12 luni, selectate de catre utilizator, comparativ. Aceasta functie are predefinite scheme de lucru pentru bilantul de an 2011, pentru contul de profit si pierdere 2011 si pentru declaratia de impunere pentru impozitul pe profit.

Puteti sa definiti si alte scheme de indicatori. O schema de indicatori este valabila doar pentru o firma (daca folositi sistemul multi-firma).

Astfel, daca modificati o formula de lucru predefinita intr-o firma, aceasta modificare nu se va propaga automat pentru toate firmele din sistem. Acest lucru s-a facut pentru a se proteja diferite situatii care pot sa apara in functie de specificul firmelor.

In cazul in care, o suma calculata conform expresiei pentru un rand din schema de lucru, trebuie schimbata din diverse motive, aveti o functie disponibila care face acest lucru.

Drepturile de operare sunt aceleasi cu cele pe care le aveti in cazul balantelor financiar contabile.

Am denumit deocamdata versiune Beta pentru acest sistem, asteptam feedback de la dvs. pentru a face un instrument eficient de lucru si care sa va ajute oricand sa elaborati diverse situatii si declaratii.

Este posibil sa nu convina faptul ca noi am lasat pentru calcule sumele cu 2 zecimale, in timp ce declaratiile au sumele in valoare intreaga. Va rugam sa ne comunicati daca doriti sa pastram doar valori intregi sau sa parametrizam la nivel de aplicatie acest lucru (unele sa accepte totusi daca doriti doar valori intregi, altele sa poata sa lucreze si cu sumele cu 2 zecimale).

- s-a adaugat o functie suplimentara de autofacturare, pentru cazul in care aveti depasiri pentru limita de protocol in cadrul firmei. Factura se conteaza 635=4427, sau 635__ cu primul analitic intalnit pentru acest cont.

- s-a modificat raportul de listare pentru aging stocuri, prin adaugarea liniilor de totaluri cantitative.

- s-a modificat functia pentru calcul stocuri cantitative, prin adaugarea unei optiuni care va ajuta sa nu incarcati decat pozitiile cu stoc.

- s-a modificat functia pentru calcul de stocuri pe perioade, prin adaugarea unor functii care va permite ordonarea tabelului dupa cod de bare sau dupa denumire, precum si functii de cautare a produselor dupa codul de bare sau dupa denumire.3 mai 2012

- s-a adaugat o functie pentru calculul stocurilor CANTITATIV, pentru o perioada de timp setata si pentru toata firma, sau limitat pentru o locatie si eventual si pentru o gestiune.

Functia poate fi activata din meniul principal.

- se pot selecta facturile de cumparare si cele de vanzare dupa numarul exact de factura sau dupa %numar, adica toate facturile care se termina in numar, sau numar%, adica toate facturile care incep cu numar, sau %numar%, adica toate facturile care contin numar.2 mai 2012

S-au adaugat urmatoarele functii:

- manager pentru masinile firmei inregistrate in sistem: acestea se vor defini in modulul Administrare, Administrare nomenclatoare/Nomenclatoare, pagina Agenti&Auto.

Se vor putea inregistra inclusiv date despre capacitatea de incarcare pentru masini, astfel incat, in masura in care produsele au operate si ele aceste informatii (greutate, dimensiuni), sa putem sa stim care este incarcarea in cazul livrarilor zilnice.

Totodata, vom putea sa aflam care este costul pe care il inregistreaza fiecare masina, in masura in care setam facturile de cumparare pentru un numar de masina sau altul.

- s-a introdus un reminder in sistem (versiune beta, asteptam feedback de la dvs. pentru ca sa imbunatatim acest sistem): la fiecare accesare a sistemului, se vor afisa automat informatii legate de facturile scadente ale zilei precum si de cecuri/bilete la ordin care au ajuns la scadenta.

Totodata, se pot defini taskuri cu caracter repetitiv, (de exemplu se poate seta sistemul sa afiseze o data la 3 luni cu 5 zile inainte de termen, pentru un operator care poate sa fie Directorul Economic, faptul ca trebuie depusa declaratia de TVA pana la data de 25 ale lunii, sau se poate introduce o nota privind necesitatea de a cumpara RCA-ul pentru un automobil anume, o data la 6 luni, cu primul termen 15 iunie 2012), sau se pot defini taskuri unice.27 aprilie 2012

- in cazul in care produsele sunt initializate pe grupe suplimentare de produse, s-a implementat selectare multipla de grupe in cazul listarii de stocuri calculate partial, pe perioade setabile din cadrul unei luni calendaristice.

- s-a revenit la setarile de conectare fara reincercare automata de reconectare in cazul pierderii conexiunii cu serverul.26 aprilie 2012

- s-au dezvoltat functiile pentru verificare a facturilor de cumparare si de vanzare care fac sau nu obiectul apartenentei la declaratia 394.

Modificarile constau in: afisarea CUI si a atributului fiscal in toate ecranele in care se opereaza facturile; adaugarea de functii de filtrare pentru facturi dupa criteriile de apartenenta sau nu la D394.

- s-a modificat in modulul financiar afisarea informativa a coloanei debit pentru incasari clienti, precum si a coloanei credit pentru plati furnizori, in cazul tabelului filtrat.

- s-a modificat modulul de tranzactii financiare in sensul verificarii unicitatii unui numar de document operat in decursul unui an fiscal. Pentru documentele de incasare, nu se permite salvarea aceluiasi numar de document in cazul unui an. Pentru banca, puteti sa schimbati pozitia in extras pentru salvarea aceluiasi numar.

- s-a modificat modulul de generare note contabile aferente platilor, pentru cazul platilor in avans nerepartizate pe facturi (din lipsa de spatiu, datele sunt afisate atunci cand aduceti mouse-ul desupra numelui de firma selectate).

- s-a modificat procedura pentru calcul de stocuri pentru cazul in care se aprovizioneaza o gestiune cu un produs prin transfer, simultan cu descarcarea acelui produs in aceiasi zi.24 aprilie 2012

- s-a introdus un modul de lucru pe filiale si subunitati: se poate tine evidenta in sistem multi-firma pentru subunitati, urmand ca ultertior, dupa inchiderea contabila a balantei unei subunitati, rulajele lunii sa se exporte intr-un fisier.

Acest fisier, care este distinct pentru fiecare subunitate, va fi importat in contabilitatea firmei mama.

Importul se face prin intermediul contului 891, iar rulajele acestui cont sunt anulate printr-o nota contabila 891=891 cu rulajele in "rosu".

In momentul importului se va face si selectarea valutei din care se preia balanta, precum si a cursului pentru valuta selectata.18 aprilie 2012

- s-a introdus posibilitatea modificarii datei de pe nota contabila generata manual, precum si operarea directa a datei chiar din fereastra de editare note contabila;

- actualizare functie calcul solduri parteneri.17 aprilie 2012

- optimizare functii de filtrare facturi de cumparare si de vanzare;

- adaugare functie pentru filtrare bonuri de consum in functie de tip;

- actualizare functii reevaluare valute.6 aprilie 2012

- functie pentru verificarea descarcarii de gestiune, pe tipuri de tranzactii. Functia este disponibila in pagina destinata balantei de stocuri, la inchiderile contabile ale lunii.30 martie 2012

- functie pentru exportul balantei din sistem in format balante.txt si importare in formularul PDF pus la dispozitie de ANAF, pentru calculul bilantului;

Functia pune la dispozitie posibilitatea importarii balantelor pentru perioada anterioara daca acestea au fost generate din sistemele WingsERP8 sau WingsERP 2007, cu conditia selectarii corecte a folderului care a gazduit baza de date.29 martie 2012

- s-a introdus posibilitatea generarii declaratiei D390 VIES. Declaratia se intocmeste tin modulul de contabilitate, sectiunea "Declaratii".

Se poate genera un fisier .txt care sa se incarca ulterior in fisierul PDF pus la dispozitie de Ministerul de Finante, sau se poate genera direct fisierul XML, pentru declaratie online cu softul J.

- s-a introdus in modulul de bonuri de transfer/consum o functie pentru operarea filialelor in cazul selectarii de clienti.

- update pentru functia de listare a fiselor de clienti/furnizori in valuta din modulul de contabilitate.26 martie 2012

- s-a introdus un manager pentru modificarile de documente: se memoreaza data, ora, operatorul si numele statiei de unde s-au facut modificarile.

Modificarile de documente se vor inregistra doar dupa actualizare, si acestea vor fi primele care se vor inregistra in baza de date!21 martie 2012

- incepand cu aceasta versiune se face verificarea versiunilor Abacus care acceseaza o baza de date;19 martie 2012

- s-au extins functiile de filtrare pentru bonurile de consum si cele de transfer, astfel incat, pentru o perioada data, se filtreaza implicit TOATE documentele din toate gestiunile.

Pentru documentele de tip bon de consum, se poate seta contul implicit direct din ecranul principal, pentru documentele selectate in pagina, cu conditia ca acestea sa faca parte dintr-o perioada deschisa operarii.

- s-a updatat functia de calcul fise conturi in valuta;

- s-a updatat functia de generare note contabile.15 martie 2012

- in lista de verificare solduri clienti si furnizori, se poate bifa pentru listare a structurii de incasari/plati aferente facturilor.13 martie 2012

- s-a introdus posibilitatea de filtrare a facturilor care contin linii storno. In cazul vanzarilor, daca se intra in analiza, se pot seta preturile de retur in gestiune, este si o functie de afisare a ultimului pret de gestiune pentru produsele gestionabile.10 martie 2012

- ordonare alfabetic pentru gestiuni in modulul pentru initializare stocuri;

- functie suplimentara pentru conversie in RON pentru fisele partiale ale conturilor de casa/banca in valuta.9 martie 2012

- s-a introdus functia de vanzare pe baza de proforma. Contarea implicita: 418__ = 7__ si 418__ = 4427.

Se inregistreaza distinct in jurnalul pentru vanzari, nu si in D394! Pentru factura finala va trebui sa stornati mai intai proforma!

- update functiile de completare automata a cursurilor valutare pe baza de simbol a valutelor (puteti sa definiti o valuta noua, alta decat cele cu care sistemul gestioneaza valorile zilnice, important este sa definiti prescurtarea asa cum este ea gasita pe site-ul BNR).

- update functie de calcul balanta stocuri, pentru afisarea campului cod bare.5 martie 2012

- update pentru functia de re-listare bon casa de marcat;

- update pentru functia de afisare a descarcarii de gestiune din facturile de vanzare.3 martie 2012

- update pentru functia care calculeaza stocul curent la vanzarea cu casa de marcat;

- functie suplimentara pentru verificarea numerelor de documente gestionate de sistem: se verifica daca in plaja de documente sunt documente bifate ca fiind folosite iar in baza de date nu au corespondent in document emis, si invers, daca exista documente emise care nu sunt bifate ca fiind folosite in plaja. Repararea se va face automat.2 martie 2012

- update functia de redenumire a unui cont din planul de conturi (modul administrare);

- cazul facturilor de cumparare in alte valute: sa se poata modifica data NIR-ului, anterior datei facturii, dar in cadrul aceleiasi luni;1 martie 2012

- posibilitatea tiparirii de liste de inventar, pentru fiecare gestiune in parte.29 februarie 2012

- afisare stocuri pentru o gestiune grupat pe cod produs.28 februarie 2012

- cautare pentru bonurile de consum dupa numar. Cautarea se poate face astfel:

% ... %, pentru toate numerele care contin sirul de caractere ... ;

% ..., pentru toate documentele care se termina in sirul de caractere ...;

... %, pentru toate documentele care incep cu sirul de caractere

..., pentru numarul ...20 februarie 2012

- import continut avize dintr-un aviz anterior editat in sistem (extindere a functiei pentru facturi);

- depanare bug-uri import fisiere XLS in cazul avizelor de transfer, dbf in cazul facturilor de vanzare;

- depanare bug procedura personalizata pentru vanzari produse cu verificarea stocului si a ultimului pret de aprovizionare, transformat in EURO si corectat cu un coeficient in functie de tipul de partener.19 februarie 2012

- s-a introdus un raport nou pentru listarea deconturilor (542);16 februarie 2012

- s-a updatat sistemul pentru gestiunea valutelor pe zile, prin adaugarea GBP,CHF, precum si prin completarea automata de pe site-ul www.bnr.ro;

- facturarea de servicii s-a modificat astfel incat operatorul sa poata sa modifica ca la operarea facturilor de cumparare, atat contul de venit cat si colana de TVA;

- agentii au acum un nou camp in modulul de administrare: functia, astfel incat aceasta informatie sa se poata tipari direct din sistem;

- modul paralel pentru operare in financiar, care functioneaza momentan pentru deconturi 542, cu functie de import din excell. Modulul se va extinde in perioada urmatoare si pentru casa si banca! Este gandit special pentru cresterea productivitatii!

- posibilitatea de schimbare a cursului, atat la facturile de cumparare in valuta cat si la cele de vanzare;

- posibilitatea modificarii in nomenclatorul de parteneri pentru codurile unice de inregistrare;

- planificator de plati furnizori, pe baza soldurilor de facturi calculate;

- posibilitatea de operare a agentilor doar pe o linie din factura de cumparare (inainte se putea salva doar pentru toata factura);

- discount pe linia de produs vandut, atat in valoare absoluta cat si dupa procent;

- actualizare functie pentru modificare linii din factura emisa (dreapta click pe linia din factura);

- posibilitatea tiparirii pe factura de vanzare a adresei de la punctul de lucru, in cazul in care se lucreaza pe mai multe puncte de lucru (se opereaza in administrare o adresa pentru fiecare locatie);

- posibilitatea modificarii denumirilor pentru grupa de produse;

- informare a valorii in lei in cazul facturilor emise in valuta (prin pozitionarea mouseului pe casutele de total);

- posibilitatea setarii facturilor de vanzare pentru cazul in care acestea nu trebuie sa fie incluse in D394 (functie similara cu cea de la operarea facturilor de cumparare);

- filtrare servicii in cazul facturarii;

- actualizare a modului de operare pentru facturile de servicii;

- s-a marit campul pentru numar document la facturie de cumparare, de la 10 caractere la 20;

- posibilitatea de calcul pentru aging clienti/furnizori pentru mai multe valute simultan;

- afisarea primei gestiuni de pe facturi in cazul exportului soldurilor de parteneri in excell;6 februarie 2012

- actualizare functii cautare curs pe site-ul BNR;

- actualizare functii de plata/incasare facturi, simultan cu operarea acestora.5 februarie 2012

- actualizare D300;

- actualizare D394;

Le puteti accesa din modulul de contabilitate.

In cazul in care o declaratie nu este validata, sunteti rugati sa incarcati fisierul XML generat in PDF-ul livrat de mfinante.ro si sa il verificati. Apoi puteti sa-l generati din PDF si sa il verificati din nou cu aplicatia de la Ministerul de Finante.

- a fost facut un filtru suplimentar in financiar pentru cazul cecurilor, pentru a se putea verifica in functie de scadente.
Search more related documents:04.02.2020
Download Document:04.02.2020

Set Home | Add to Favorites

All Rights Reserved Powered by Free Document Search and Download

Copyright © 2011
This site does not host pdf,doc,ppt,xls,rtf,txt files all document are the property of their respective owners. complaint#downhi.com
TOP